PRVE REAKCIJE NA 5. SEZONU KRUNE: Elizabet POKIDALA u ulozi Dajane, a evo koji član KRALJEVSKE PORODICE priznaje da gleda seriju
Foto: Supplied by LMK / ipa-agency.net / IPA / Profimedia

BURNE REAKCIJE

PRVE REAKCIJE NA 5. SEZONU KRUNE: Elizabet POKIDALA u ulozi Dajane, a evo koji član KRALJEVSKE PORODICE priznaje da gleda seriju

Pop kultura -

Na Netflix je stigla 5. sezona serije "Kruna". Mnogi su, posebno Britanci, zbog silne znatiželje iz najava, trejlera i pisanja o šokovima koje ova sezona nosi, jutarnje sate proveli buljeći u svih deset epizoda, a onda nastavili da dele utiske po društvenim mrežama.

Serija je ušla u 1990-e, Imelda Staunton preuzela je ulogu kraljice Elizabete II od Olivije Kolman, Džonatan Prajs postao je princ Filip umesto Tobijasa Menziesa. Fokus je na raspadu braka princa Čarlsa i princeze Dajane, koje glume Dominik Vest i Elizabet Debiki.

serija Kruna, Kruna, princeza Dajana
foto: Printscreen/Youtube/Netflix

Očekivano, mnogo je ljutih kritičara, a zasigurno i besnih rojalista, jer autori na kraju ipak nisu stavili standardno upozorenje da se radi o fikciji. To se smatralo rešenim nakon što su mnoge nepoznate i poznate osobe, poput bivšeg premijera Džona Mejdžora i glumačke dive Džudi Denč, izrazile negativno mišljenje o baratanju činjenicama u seriji. Mejdžor je, na primer rekao da je serija "totalna glupost" nakon što je procurilo da u njoj on šuruje s princom Čarlsom u pokušaju da nateraju kraljicu na abdikaciju.

Iz Netflixa su, barem ispod tizera, koje su objavljivali u proteklih par meseci i tako zagrevali maštu gledalaca, rekli da se radi o "dramatizaciji inspirisanoj stvarnim događajima".

serija Kruna
foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Ugledna britanska novinarka Kejti Razal, urednica kulture na BBC-ju napisala je, nakon što je pogledala celu novu sezonu, kako je u seriji jako teško razlikovati činjenice od fikcije. To je sve veći problem kako se radnja približava današnjici.

- Radi se o 1990-ima i kraljica, koju veličanstveno glumi Imelda Staunton je u srednjim, 60-im godinama života. Brakovi njene dece se raspadaju, a što je jako kontroverzno, u seriji se implicira afera između njenog supruga, princa Filipa i Penelope Nečbul, Ledi Romzi, koja je 32 godine mlađa od njega. Vojvoda od Edinburga, kog glumi Džonatan Prajs, to poriče, ali u jednoj sceni kraljici govori o svom "razočaranju" brakom."Kruna" je toliko uverljiva i toliko "ljudska" da je običnom gledaocu uvek bilo nemoguće da razlikuje dramu od stvarnosti - napisala je Razal.

Olivija Kolman, Kruna, serija Kruna

Ona tvrdi kako autori zbog nedostatka činjenica iz života članova kraljevske porodice koje verovatno niko nikada neće saznati, fikcijom ispunjavaju praznine u priči. Zbog toga, one postaju istina.

- A tako brzo nakon kraljičine smrti, te uz činjenicu da su mnogi od aktera još živi, teško je opravdati takve uredničke postupke - napisala je.

Elizabet Debiki, glumica koja igra ulogu Dajane obavila je senzacionalan posao. Savršeno je "skinula" glas, pogled, izraze lica. Frizura, šminka i kostimi zaokružili su utisak. Za Dominika Vesta, koji glumi princa Čarlsa, kažu da se potrudio, ali ipak je previše samouveren i prezgodan da bi bio uverljiv. Doduše, Vest može biti siguran da ima barem jednu veliku obožavateljku. Kraljica supruga Kamila, praktično jedina pripadnica kraljevske porodice koja je priznala da gleda "Krunu". Ona je prošle godine, kada su se Vest i ona susreli na jednom događaju, glumca koji je malo pre toga dobio ulogu Čarlsa, pozdravila rečima: "Vaše Veličanstvo".

serija Kruna, Kruna, princeza Dajana
foto: Printscreen/Youtube/Netflix

U suštini, prema prvim reakcijama, čini se da 5. sezona, ako se izuzmu ionako već pre "ekskluzivno otkriveni" detalji poput onih s aferom princa Filipa, rekreiranju Dajaninog intervjua i Čarlsove žudnje za prestolom, ne nosi mnogo velikih iznenađenja u interpretaciji života članova kraljevske kuće. Međutim, čini to uz mnogo senzacionalnih enterijera (navodno za više od 11 miliona evra po epizodi), lepih ljudi i lepih modnih kreacija, sugestivne dijaloge i neku verziju istine koja je milionima jako i jednako privlačna kao što je bila od prve epizode prve sezone.

(Kurir.rs/ Jutarnji.hr)

Bonus video:

02:54

SLUČAJNO ZAVOLEO GLUMU! Hteo je da bude BAŠTOVAN ali je postao POPULARAN: Sada ga svi ZNAJU iz HIT domaćih serija KURIR TELEVIZIJA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track