KO JE NAJMOĆNIJI ČOVEK KATARA KOJI JE GRLIO MESIJA KAO MALO DETE: Prva supruga mu je ROĐAKA, a o njegovoj majci priča CEO SVET
Foto: Niviere David/ABACAPRESS.COM / Shutterstock Editorial / Profimedia

KATARSKA PLAVA KRV

KO JE NAJMOĆNIJI ČOVEK KATARA KOJI JE GRLIO MESIJA KAO MALO DETE: Prva supruga mu je ROĐAKA, a o njegovoj majci priča CEO SVET

Pop kultura -

Argentina je novi prvak sveta u fudbalu nakon uzbudljivog finala Svetskog prvenstva koje su u Kataru odigrali protiv Francuske. Tokom trajanja Mundijala oči javnosti bile su uperene i u najmoćnijeg čoveka Katara - katarskog emira Tamima bin Hamad Al Tanija (42). Život najmoćnijeg čoveka ove države godinama unazad intrigira.

šeik Tamim bin Hamad al Tani
foto: Niviere David/ABACAPRESS.COM / Shutterstock Editorial / Profimedia

Al Tani je četvrti sina bivšeg katarskog emira i njegove druge supruge. Iako nije bio prvi u redu za preuzimanje prestola, zahvaljujući svojim sposobnostima uspeo je da se izbori za to mesto. I pre nego što je zamenio oca na funkciji, emir se bavio politikom, ali nije bio na visokim funkcijama, a školovao se u Velikoj Britaniji, te diplomirao na britanskoj vojnoj akademiji kao jedan od najboljih polaznika. Kad je završio akademiju, vratio se kući i služio vojsku.

Lionel Mesi
foto: Profimedia

2005. godine je stupio u prvi brak s prvom suprugom s kojom se jedino pojavljuje u javnosti. Kako tamošnji mediji navode, njih dvoje su dalji rođaci, a iz braka s njom ima četvoro dece - dve ćerke i dva sina.

2009. godine stupio je u drugi brak s ćerkom bivšeg katarskog ambasadora u Jordanu. Ona mu je rodila tri ćerke i dvojicu sinova. Treća supruga mu je rodila još trojicu sinova i ćerku, a to mu je postala 2014. godine.

šeik Tamim bin Hamad al Tani
foto: Niviere David/ABACAPRESS.COM / Shutterstock Editorial / Profimedia

Posebno je zanimljiva i emirova majka, prelepa i obrazovana Moza bin Naser, koja je udajom za njegovog oca pre 45 godina postala najmoćnija Arapkinja. I njegov otac ima tri supruge, a samo Moza mu je rodila sedmoro dece. Venčali su se davne 1977. godine, kada je imala 18 godina.

U to vreme je Moza studirala na fakultetu u Kataru i diplomirala je sociologiju devet godina nakon udaje. Moza je u Gazi pokrenula izgradnju niza obrazovnih institucija, zbog čega je dobila sedam počasnih doktorata. Često je prisutna i u javnosti jer supruga prati na zvaničnim putovanjima i ona je jedina supruga kojoj je to dozvoljeno.

Moza bin Naser
foto: Profimedia

Tokom pojavljivanja je privukla pažnju svojim besprekornim stilom i stavom koje je uvek iznosila govorima u vodećim političkim i društvenim institucijama. Za Mozu ističu da je najveća ljubav šeika Hamada.

Svojevremeno je o Mozinom stilu pisao i Vogue, koji ju je uvrstio među pet najbolje odevenih žena sveta. Magazin Vanity Fair ju je proglasio najbolje odevenom damom plave krvi, a poznati dizajner luksuznog brenda Givenchy, Džulijen Mekdonald nazvao ju je drugom Džeki Kenedi.

Moza bin Naser
foto: Profimedia

Moza nosi samo odeću visoke mode i omiljeni brendovi su joj Šanel i Dior. Ne štedi na svojoj garderobi, pa nosi stvari čije su cene između 20 i 30 hiljada dolara, a ima i posebno dizajniranu odeću čija cena dostiže i vrtoglave iznose od 100.000 dolara. Izvori bliski šeikovoj supruzi kažu da se u njenoj rezidenciji krije pravo modno bogatstvo.

Moza bin Naser
foto: Profimedia

Inače, njen suprug je modernizovao vojsku, a 1997. je dao pravo glasa ženama. Zanimljivo je da je samo o njegovoj supruzi Mozi toliko informacija poznato, dok njegove ostale dve supruge vode život daleko od očiju javnosti. Hamedovo bogatstvo se procenjuje na 1,2 milijardi dolara.

(Kurir.rs/ Story.hr)

Bonus video:

00:43

KATAR PUN KONTROVERZI! Fudbalski sudija o nesuglasicama FIFA: Najveći sponzor je zabranjen za konzumaciju i odluka o LGBT traci!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track