PREDSTAVLJAMO UČESNIKE PESME ZA EVROVIZIJU: Upamtite dobro ime FILARRI! Obožava Majkla Džeksona i Bijonse, a evo sa kim želi DUET
Foto: Goran Popovski

intervju

PREDSTAVLJAMO UČESNIKE PESME ZA EVROVIZIJU: Upamtite dobro ime FILARRI! Obožava Majkla Džeksona i Bijonse, a evo sa kim želi DUET

Pop kultura -

Domaća muzička scena bogatija je za novo lice Filipa Marinkova koji nastupa pod umetničkim imenom Filarri. Zvezda s Tiktoka ne prestaje da privlači pažnju i izaziva brojne komentare na društvenim mrežama, a biće ove godine jedan od učesnika Pesme za Evroviziju.

Teya Dora
Teya Dorafoto: Marina Lopičić

Široj publici će se predstaviti pesmom "Posle mene", koju potpisuje poznata kantautorka Teya Dora. Za Kurir mladi pevač i influenser otkriva ko su mu uzori i kakva očekivanja ima od velikog muzičkog festivala.

Da li ste iznenađeni što su baš vas izabrali da se takmičite na nacionalnom izboru Pesma za Evroviziju?

- Kada sam saznao da sam na spisku ovogodišnje selekcije takmicara "Pesme za Evroviziju", prvo nisam mogao da poverujem u to dok se i sam nisam uverio i video svoje ime na spisku. Ne mogu reći da sam iznenađen i da nisam očekivao ovakav ishod, jer da nisam verovao da se ovo zaista može dogoditi, ne bih se ni prijavio. Sve u svemu jako sam uzbuđen, pripreme su polako počele, a ja ne mogu da dočekam taj prvi i drugi mart kada ćemo i nastupati.

Filarri
foto: Goran Popovski

Šta možete da nam otkrijete o pesmi "Posle mene"?

- Najviše bih voleo da ništa ne otkrivam do samog nastupa, ali je to nemoguće kada je reč o meni i mom strpljenju, tačnije nestrpljenju. Mogu vam otkriti da je pesma brza, lako se pamti i prosto vas natera da uz nju zaigrate. Pesma je rađena kako bi bila radijski hit, ali je sudbina očigledno imala neke veće planove za nju.

Očekujete li probedu i ko mislite da ima šanse da nastupi u Liverpulu kao predstavnik Srbije?

- Smatram da je nezahvalno još uvek govoriti o favoritima, jer ne znamo kako zvuče pesme ostalih takmičara, kao ni kakav nastup pripremaju. Ako bismo se oslonili na prošlogodišnje takmičenje, možemo zaključiti da slika o favoritima nije realna sve dok nemamo celokupan performans na sceni. Spisak je prepun mladih i zanimljivih umetnika, koji imaju i tek kako šta da pokažu, tako da sam siguran da favorita neće biti manjka.

Filarri
foto: Goran Popovski

Koja vam je omiljena pesma sa Evrovizije?

- Ranije sam uživao u zahtevnim baladama koje su učesnici Evrovizije izvodili, ali kako sam stariji sve više mi privlače pažnju pesme koje imaju potencijal da postanu svetski hit i završe na svim top listama Holivuda. Ne mislim da je vreme balada totalno prošlo, ali mislim da se publika mnogo više raduje brzim pesmama, pa bih tako kao svoju omiljenu izdvojio: Soldi - Mahmood. Takođe, ne mogu da ne spomenem dve najupečatljivije pesme naših predstavnica Marije Šerifović - "Molitva" i Konstrakte - "In corpore sano".

Ana Đurić Konstrakta, Konstrakta
foto: ATA images

Kako biste približili vašu muziku onima koji još uvek nisu čuli za vas?

- Svoju muziku bih opisao kao kvalitetnu modernu muziku, koja je dovoljno kvalitetna kako bi se svidela slušaocima alternativnijeg zvuka i dovoljno trendi i moderna da može doći i do publike koja voli mejnstrim i komercijalu. Jako dobro se snalazim u različitim žanrovima i cilj mi je da predstavim publici svoju raznolikost kroz što više istih.

Ima li vaš nadimak značenje i kako je nastao?

- Moje umetničko ime je nastalo sasvim slučajno i akronim je iz mog imena i prezimena. Mnogima zvuči kao italijanska reč, ali nema nikakvo značenje.

Filarri, Bijonse, Majkl Džekson
foto: DAMIAN DOVARGANES / AFP / Profimedia, BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia, Goran Popovski

Ko su vam bili muzički uzori?

- Moji uzori od maleni su izvodjači sa svetske scene. Zauvek na prvom mestu za mene će biti Bijonse i Majkl Džekson Michael Džekson. Takođe, mnogo volim grupu Krvin i pevača Princa. Od novijih imena bih izdvojio The Weeknd, Arijana Grande, Dodža Ket..

S kim biste voleli da sarađujete?

- Ima mnogo kolega sa kojima bih voleo da sarađujem koji se bave istom ili sličnom vrstom muzike, pa tako mogu izdvojiti Senidu, Editu, Angellinu, Sanju Vučić, Gazda Paju, Cobija, Vojaža i Breskvicu.. Takođe, bih odradio i nešto totalno eksperimentalno sa MC Stojanom na primer (smeh).

Breskvica i Vojaž
Breskvica i Vojažfoto: Damir Dervišagić

Šta nedostaje domaćoj sceni i koje su vaše ambicije i planovi?

- Po mom mišljenju na našoj sceni nedostaje ambicioznih i kompletnih izvođača. Nije dovoljno da se pevač/pevačica pojavi na sceni i šeta levo desno, dok izvodi svoje pesme na plejbek, to publika može dobiti i kod kuće. Izvođači moraju ozbiljnije da shvate reč nastup i ne gledaju na njega kao na još jednu tezgu koju su došli da odrade. Kako bi nastup mogli tako i nazvati mora se mnogo oznojiti, više potruditi i raditi na imidžu, scenskom pokretu, koreografiji i produkciji.

Filarri
foto: Goran Popovski

Moji planovi i ambicije za budućnost su da donesem sve ovo o čemu sam prethodno govorio na našu scenu i dam svojim kolegama primer da je izvodljivo biti ceo paket. U planu su naravno, pored takmičenja "Pesma za Evroviziju" na kome učestvujem ove godine i trenutno je to glavna stvar za koju se pripremam, da izbacim još nekoliko pesama. Nakon takmičenja "Pesma za Evroviziju" planiram da prijavim svoju pesmu, čiji sam autor teksta i muzike za festival "Skale", a u međuvremenu se možda desi i neki duet.

Filarri
foto: Goran Popovski

Prošle nedelje je izašla vaša nova pesma "U tami". Kakvi su utisci i kako pesma prolazi?

- Tako je, izbacio sam novu pesmu pre nekoliko dana za koju sam autor teksta. Ovo je moja omiljena pesma od svih koje imam, objavljenih i neobjavljenih. Ovakvu muziku volim privatno i to može potvrditi činjenica da sam tekst napisao za 15 minuta, iste večeri kada sam i dobio demo snimak sa melodijom. Publika je odlično reagovala na pesmu i sada već postaje pravi hit na društvenim mrežama. Prezadovoljan sam dosadašnjim rezultatima i pored toga što su i brojke sjajne, posebno mi je drago, kao autoru teksta što je publika oseća i dobro reaguje.

Kurir.rs, Ljubomir Radanov

Bonus video:

03:10

KONSTRAKTA JE TREBALO DA POBEDI Didi Džej ishvalila Anu Đurić, pa progovorila o sukobu sa Karleušom BEZ DLAKE NA JEZIKU REKLA SVE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track