GORAK ŽIVOT OMILJENE PRINCEZE: Iza osmeha Kejt Midlton kriju se SUROVA PRAVILA kraljevske porodice, neka su potpuno BIZARNA
Foto: Chris Jackson-Getty/POOL supplied by Splash News / SplashNews.com / Splash / Profimedia

TEŽAK ŽIVOT NA DVORU

GORAK ŽIVOT OMILJENE PRINCEZE: Iza osmeha Kejt Midlton kriju se SUROVA PRAVILA kraljevske porodice, neka su potpuno BIZARNA

Pop kultura -

Suprotno onome što ljudi misle, život vojvotkinje od Kembridža nije uvek glamurozan. Postoji strogi protokol kog Kejt Midlton mora da se pridržava. I živeći u javnosti na način na koji živi, nema izuzetka. Otkako se udala za princa Vilijama, morala je da se prilagodi načinu života i pravilima koja su postavljena za život na dvoru - a verujte, postoji mnogo pravila kojih mora da se pridržava!

Od toga da ne sme da zarađuje sopstveni novac do toga da ne grli svog supruga u javnosti.

Kejt Midlton, princ Vilijam
foto: Rogers George / Sipa Press / Profimedia

Nema autograma: Vojvotkinja od Kembridža postala je slavna nakon što se pridružila kraljevskoj porodici. Međutim, ona ne može da daje autograme obožavateljima. Prema pravilima krune, ona može da potpiše samo zvanična dokumenta koja je prethodno odobrio kralj Čarls. Razlog za ovo pravilo dolazi iz straha da bi neko mogao da falsifikuje dokumenta u ime člana kraljevske porodice. Zbog toga su dozvoljena samo fotografisanja i rukovanja.

Zabranjeno joj je da zarađuje: Nekima će ovo pravilo biti pomalo čudno za moderni svet, ali Kejt ne sme da profitira ni od jednog posla koji radi. Kejt je strastvena fotografkinja i objavila je profesionalne fotografije koje je snimila tokom godina. Pod normalnim okolnostima, mogla bi da licencira svoje fotografije radi zarade. Međutim, budući da je članica kraljevske porodice, njen rad se pušta u javnost preko palate i ona lično ne profitira.

Kejt Midlton
foto: Chris Jackson-Getty/POOL supplied by Splash News / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Kralj prvi: Ako jednog dana budete imali čast da večerate s kraljem, znajte da čim on završi s obrokom, svi za stolom moraju da odlože pribor za jelo i odmah prestanu da jedu. Ovo pravilo važi i za ostale članove kraljevske porodice, uključujući Kejt Midlton. Sada zamislite ako je hrana dobra i morate da prestanete da jedete.

Bez dagnji ili školjki: Kejt ne sme da jede dagnje ili školjke. Pravilo postoji zbog zdravstvenih problema koje ta hrana može da izazove. Ovo je nešto što kraljevska porodica jednostavno ne može da rizikuje.

Kejt Midlton
foto: Profimedia

Bez upadljivih boja za nokte: Dugo razmišljate pre nego što odaberete lak za nokte? Kejt Midlton lako bira boje za manikir budući da ima minimalan izbor. Vojvotkinja mora da koristi paletu boja. Kejtin manikir obično ima dve nijanse: Soft Pink 28 Rose Lounge (Bourjois) i Nude 423 Allure (Essie). Protokol kaže da kraljevski članovi treba da zadrže prirodne tonove noktiju na zvaničnim događanjima.

Strogi kodeks odevanja. Pre nego što se udala, Kejt je viđena u odeći u kakvoj je danas nećete videti, poput kožnih čizama i živih dezena. Iako i dalje može da nosi kožu, to može da učini samo ako životinje nisu žrtvovane.

Kejt Midlton
foto: Paul Edwards/The Sun / PA Images / Profimedia

Odricanje od prava glasanja: Za ovo u Engleskoj ne postoji zvanični zakon, ali narod bi smatrao neustavnim da kraljevska porodica glasa na izborima jer bi trebalo da ona predstavlja celu zemlju.

Bez provokativnih haljina: U mlađoj dobi Kejt je nosila odvažniju odeću i imala je svoj stil. Danas je promenila garderobu i uvek je viđena u elegantnoj odeći. Nikada je nećete videti s dezenima ili da pokazuje puno kože.

Kejt Midlton, Princ Vilijam
foto: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Minimalna crna odeća: Članovi kraljevske porodice imaju uputstva da izbegavaju nošenje crnine tokom dana. Za Kejt, crno bi trebalo da se nosi samo tokom žalosti i, povremeno, za noćne događaje. Kako bi dočekali sahranu, članovi kraljevske porodice koji putuju u drugu zemlju moraju u svom koferu da nose komplet crne odeće. Zatim, ako bilo koji član porodice umre, ima priliku da sleti u Ujedinjeno Kraljevstvo propisno odeven. Pravilo je propisano jer kada je Džordž VI, otac kraljice Elizabete II, umro, ona je bila na putovanju kroz Afriku, a kada je stigla u Englesku, nije imala crnu garderobu da obuče kada je izašla iz aviona.

Kejt Midlton
foto: Profimedia

Igra Monopol nije dozvoljena: Ovo je najneobičnije pravilo na listi. Unutar kraljevske porodice zabranjeno je igrati Monopol. Razlog? Vojvoda od Jorka 2008. to je definisao kao "opaku" zabavu, pozvavši kraljičine podređene da se suzdrže od takve razigrane aktivnosti.

Kraljevska porodica ne može da putuje istim avionom, brodom ili vozom: Odmor kraljevske porodice? To zahteva puno planiranja! Članovi kraljevske porodice ne bi trebalo da putuju zajedno istim avionom, brodom ili vozom. Pravilo je postavljeno kako bi se sprečilo da potencijalni naslednici britanskog prestola zajedno umru u slučaju nesreće. Stoga je malo verovatno da Kejt može da putuje s ostalim članovima porodice u isto vreme.

Kejt Midlton
foto: AP

Ona može biti samo jedne vere: Kao i ostali članovi kraljevske porodice, Kejt ne može da pripada nijednoj drugoj religiji osim protestantskoj anglikanskoj. Monarh Velike Britanije ujedno je i vrhovni poglavar Protestantske anglikanske crkve, pa bi bilo prilično nezgodno da neko u kraljevskoj porodici praktikuje drugu veru. Godine 2011. vojvotkinja je prošla verski obred potvrde u anglikanskoj crkvi kao deo priprema za njen brak s princem Vilijamom.

Zabranjeno je grljenje: Teško da će ijedan fotograf uspeti da zabeleži trenutak intimnosti Kejt i princa Vilijama. Prema pravilu, par ne sme ni da se vidi kako se drži za ruke.

Kejt Midlton, princ Vilijam, princ Hari, Megan Markl
foto: Pool / Zuma Press / Profimedia

Božić slave zajedno: Članovi kraljevske porodice svaki Božić provode zajedno u palati Sandringam u Norfolku. Umesto otvaranja poklona nakon ponoći ili ujutru 25. decembra, kraljevska porodica ima još jedan običaj. U Palati se razmena odvija za vreme čaja, uvek na Badnji dan.

Nema plakanja u javnosti: Možete li da kontrolišete svoje emocije? Kejt nema izbora! Otkako se pridružila kraljevskoj porodici, mora sve vreme da ostane smirena, jer se očekuje da nikad ne plače u javnosti. Čak i kad učestvuje u humanitarnim akcijama ili odavanju počasti, uvek je smirena, bez previše emocija.

Kejt Midlton
foto: James Whatling / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Položaj vilice ključan je za fotografije: Jeste li primetili kako Kejt uvek izgleda besprekorno na fotografijama? Retko viđate spontane ili iskrene fotografije kraljevske porodice jer postoji protokol o tome kako se oni fotografišu. Kad kraljevske žene poziraju za fotografije, trebalo bi da paze da im vilica ostane paralelna s tlom. To bi trebalo da nauče na časovima bontona jer uopšte nije intuitivno.

Ona mora da bude dva koraka iza Vilijama: Ovo pravilo jednako je arhaično koliko i zbunjujuće, ali Kejt se ne bori protiv njega dok pokazuje poštovanje prema porodici koja ju je učinila kraljevskom. Kako bi pokazala poštovanje prema tradiciji svog supruga, Kejt mora svoj ponos da ostavi po strani i hoda dva koraka iza Vilijama na zvaničnim javnim imenovanjima.

Princ Vilijam, Kejt Midlton
foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Bez društvenih mreža: U kraljevskoj porodici korišćenje društvenih mreža je zabranjeno. Članovi nemaju privatne naloge. Ovo pravilo postoji kako bi se sprečilo da tajni podaci postanu javni. Koliko god ovo pravilo zvučalo ludo, zapravo je iznenađujuće logično kada uzmete u obzir koliko se lako poruke i slike mogu izvući iz konteksta. Postoje zvanični profili, ali njima upravljaju profesionalci.

Pol deteta mora se čuvati u tajnosti do rođenja: Britanska kraljevska porodica obično ne otkriva pol deteta tokom trudnoće. Sve se čuva u najstrožoj tajnosti pre rođenja deteta. Društvo voli da nagađa o tome, pa čak i da se kladi.

Kejt Midlton, deca
foto: Profimedia

Ona mora često da ide u kozmetički salon: Vojvotkinja uvek mora da izgleda besprekorno. Nikada ne zna kada će biti fotografisana ili pozvana na neki važan događaj sa suprugom. Stoga se od nje uvek očekuje da izgleda elegantno, s čistim i uređenim noktima i lepom frizurom.

Bez nadimaka u palati: Kada se venčaju, članovi kraljevske porodice dobijaju novu titulu. Ubrzo nakon venčanja, postala je vojvotkinja od Kembridža. U kraljevskoj porodici Kejt se zove Ketrin Elizabet Midlton.

Kejt Midlton
foto: Profimedia

Ona mora da prihvati sve poklone: Kejt nikada ne može da odbije poklone obožavatelja ili drugih ljudi. Naime, svi pripadnici kraljevske porodice moraju da prime poklone s osmehom na licu. I hej, ponekad dobiju prilično čudne stvari! Kraljica je 2015. godine dobila na poklon presto iz minijaturne serije "Igra prestola". Princ Čarls jednom je dobio doktorsku tezu, dok je princ Endru dobio na dar CD Arktik Mankisa.

Nema šešira nakon 18 sati: Žene iz kraljevske porodice moraju da nose šešire na svim formalnim događajima. Nakon 18 sati ne moraju više da nose šešire, već radije tijare i krune.

Kejt Midlton
foto: Profimedia

Obavezno se pokrijte: Kejt Midlton uvek mora da bude sigurna da ne pokazuje dekolte. Princeza Dajana stavljala je šnalu na grudi dok je izlazila iz vozila kako bi pomogla u tome.

Ona ne skida kaput u javnosti: Jedna stvar koju nikada nećete videti da Kejt Midlton radi je skidanje sakoa ili kaputa u javnosti. To navodno nije damski.

(Kurir.rs/ Net.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track