"ZLA MAĆEHA" MORALA DA SE POVINUJE PASTORKU? Kamila će zbog Vilijama na krunisanju PREKRŠITI TRADICIJU staru 338 godina
Foto: i-Images / Eyevine / Profimedia

CURE DETALJI

"ZLA MAĆEHA" MORALA DA SE POVINUJE PASTORKU? Kamila će zbog Vilijama na krunisanju PREKRŠITI TRADICIJU staru 338 godina

Pop kultura -

Krunisanje kralja Čarlsa III održaće se 6. maja, a dok se cela Velika Britanija priprema za ovaj važan događaj i nagađa se hoće li princ Hari i njegova supruga Megan Markl doći, stižu razni detalji o svečanosti.

Bez krvavog dijamanta

Već je poznato da će ceremonija krunisanja biti skraćena za najmanje jedan sat zbog modernizacije. Odlučeno je i da kraljica supruga Kamila Parker Bouls neće nositi kontroverzni dijamant Koh-i-Noor nakon što je Indija upozorila da bi to vratilo bolna sećanja na britanski kolonijalizam.

Kraljica Elizabeta
foto: EPA/Neil Hall

Bakingemska palata se odlučila protiv njegove upotrebe na krunisanju u pokušaju da izbegne diplomatski spor s Indijom. Indija tvrdi da je zakoniti vlasnik dijamanta od 105 karata, koji je korišćen za krunisanje kraljice majke, odnosno nalazi se u njenoj kruni.

Iako je kultni komad od srebra, zlata, dijamanata i bisera napravljen za Džordža IV 1820. i nosio ga je godinu dana kasnije na krunisanju, od tada su ga nosile samo ženske članice porodice.

Nosiće krunu kraljice Marije

Isto tako, Kamila će nositi krunu kraljice Marije, koja je prerađena za nju umesto da kraljica supruga dobije novu krunu kao što tradicija nalaže.

Kamila Parker Bouls
foto: i-Images / Eyevine / Profimedia

Odustaće od vladarke palice zbog princa Vilijama? Kako prenosi Daily Mail, Kamila će verovatno odustati od svog tradicionalnog žezla od slonovače na krunisanju svog supruga u pokušaju da umiri princa Vilijama koji "voli slonove".

Magazin Private Eye tvrdi da će izostanak žezla od slonovače koji je nosila svaka kraljica supruga od 1685. godine biti i te kako uočljiv. A što je još više zapanjujuće, veto na njegovo korišćenje navodno dolazi od princa Vilijama, koji voli slonove, prenosi časopis.

Princ Vilijam
foto: Profimedia

Novi princ od Velsa uporan je i glasan kritičar savremene trgovine slonovačom, posebno ubijanja ugroženih vrsta od strane krivolovaca u potrazi za gotovinom i onih koji od toga profitiraju.

Međutim, čak i oni koji podržavaju ovu divnu kampanju mogu da se zapitaju zašto bi trebalo da ona onemogući upotrebu žezla napravljenog pre više od 330 godina, kraljevskog artefakta koji je daleko od opasnosti da bude prodat radi zarade. Smešten je na sigurno u londonskoj kuli.

Kamila Parker Bouls, kralj Čarls, kraljica Elizabeta
foto: Avalon / Avalon / Profimedia

Dizajnirao ga je kraljevski zlatar Sir Robert Vajner za Mariju Modensku, suprugu engleskog kralja Džejmsa II. Žezlo se sastoji od tri dela slonovače i dugačko je skoro jedan metar, a na njegovom vrhu se nalazi golub koji predstavlja Svetog duha.

Portparol Bakingemske palate opisao je pisanje časopisa kao "netačno", ali je odbio da bude konkretniji.

(Kurir.rs/ Story.hr)

Bonus video:

03:11

KRALJ ČARLS DAO 600.000 FUNTI ZA OBNOVU HILANDARA! Stručnjaci: Nova šansa za saradnju sa Britanijom ČARLSA TREBA ZVATI U SRBIJU!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track