VEĆ 25 GODINA TRAJE POLEMIKA I PREPUCAVANJE: Da li je za Džeka iz Titanika bilo mesta na dasci?! Naučnici dali ovaj odgovor VIDEO
Foto: Profimedia

ovo su otkrili

VEĆ 25 GODINA TRAJE POLEMIKA I PREPUCAVANJE: Da li je za Džeka iz Titanika bilo mesta na dasci?! Naučnici dali ovaj odgovor VIDEO

Pop kultura -

Punih 25 godina ljubitelje Titanika zanimalo je samo jedno pitanje: Da li je za Džeka bilo mesta na vratima koja su plutala u moru nakon potonuća Titanika?

Na današnji dan je pre 111 godina potonuo legendarni Titanik. Njemu u čast snimljen je film Džejmsa Kamerona (68), a upravo je ova scena jedna od najpoznatijih u filmu i često je predmet rasprave.

- Da je preživeo, kraj filma ne bi imao nikakvog smisla. U filmu se radi o smrti i razdvajanju, on je morao da umre - kazao je svojevremeno režiser u razgovoru za Vanity Fair.

Glavu ulogu u filmu imali su Leonardo Dikaprio (48), koji je glumio lik Džeka i Kejt Vinslet (47) u ulozi Rouz. U sceni nakon što je brod potonuo, Rouz se popela na vrata koja su plutala po vodi, dok Džek nije uspeo da se spasi. Na društvenim mrežama kruži teorija da je Džek mogao da spasi svoj život jer je imao dovoljno mesta pored Rouz.

Reditelj je u emisiji "Titanic: 25 Years Later With James Cameron" iz februara ove godine ipak testirao tu teoriju.

Titanik
foto: shutterstock/lightmax84

Uz pomoć naučnika je rekonstruisao tu scenu u četiri različita scenarija na kojima je Džek uspeo da se popne na vrata.

U prvom scenariju Džek i Rouz su se popeli na splav, ali su uronili u ledenu vodu. Nakon toga su "glumce" postavili u položaj gde im je iznad vode podignut gornji deo tela, kao i vitalni organi pa su se time povećale njihove šanse za preživljavanje.

U idućoj sceni glumci su prošli brojne fizičke napore kroz koje su Džek i Rouz prolazili pre nego što su pronašli vrata. Uključili su i scenu u kojoj je drugi putnik hteo da iskoristi Rouz kao pomoć u plutanju. Dodali su i bonus trenutak, koji se nije dogodio u filmu, a u kom je Rouz dala Džeku prsluk za spasavanje.

Titanik
foto: Profimedia

- Da smo tako uradili, mogao je da izdrži dok čamac za spasavanje ne stigne tamo. Džek je možda i preživeo, ali tu postoji mnogo varijabli. Mislim da je njegov proces razmišljanja bio: 'Neću učiniti ni jednu stvar koja će ugroziti nju'. I to je u potpunosti njegov karakter - rekao je Kameron nakon testiranja.

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:01

GLUMAC NA SNIMANJU POKUŠAO DA JE SKINE, BRANILA SE DO KRVI! Emotivna ispovest Radmile Živković o sećanju koje se NE ZABORAVLJA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track