OD ČOKOLADNOG ČARLSA DO KRALJEVSKOG TOALET PAPIRA: Britanci se dosetili KAKO DA UNOVČE krunisanje novog monarha!
Foto: Odd ANDERSEN / AFP / Profimedia

DOVITLJIVI

OD ČOKOLADNOG ČARLSA DO KRALJEVSKOG TOALET PAPIRA: Britanci se dosetili KAKO DA UNOVČE krunisanje novog monarha!

Pop kultura -

Stanovnici Velike Britanije s nestrpljenjem i ushićenjem spremaju se za veliki dan, krunisanje Čarlsa III, koje će se održati u Londonu 6. maja. Mnogi u tome vide priliku za zaradu, a neke kompanije i pojedinci uveli su različite promene u način poslovanja.

Evo nekih:

Heklane figurice na temu krunisanja

Pleteni vuneni ''grejači'' za poštanske sandučiće ponovo su sporadično počeli da se pojavljuju širom zemlje. Vrh sandučića krase heklane figurice na temu krunisanja.

"Untangled Haydock", grupa koja promoviše dobrobit društvenog heklanja, okitila je nekoliko crvenih poštanskih sandučića svojim ručnim radovima koji predstavljaju prizore iz života kraljevske porodice.

krunisanje, kralj Čarls
foto: Geoffrey Swaine / Avalon / Profimedia

Krunisanje u Lego kockicama

Legoland Windsor izradio je minijaturnu scenu krunisanja figuricama kralja i kraljice u Bakingemskoj palati, repliku zlatne kraljevske kočije i nedeljnog krunidbenog koncerta.

"Trebalo nam ukupno oko 32.000 Lego kockica", rekla je Pola Lajton, zadužena za instalacije.

I prodavnica igračaka Hamley's, koja se nalazi u centru Londona, izradila je Čarlsovu repliku od popularnih plastičnih kockica.

kralj Čarls, Lego kockice
foto: JUSTIN TALLIS / AFP / Profimedia

Voštane figure članova kraljevske porodice

Muzej voštanih figura "Madam Tiso" ponovo je izložio lutke koje prikazuju kraljicu suprugu Kamilu, kralja Čarlsa, princa Vilijama i njegovu suprugu Ketrin, princa Harija, kraljicu Elizabetu II i princa Filipa.

Voštane figure uklonjene su u oktobru 2022. nakon što su demonstranti protiv klimatskih promena Čarlsa namazali veganskom čokoladnom tortom prelivenom penom za brijanje.

Čokoladni Čarls III

Brend slatkiša "Celebrations" izradio je za Mars-Wrigley UK Čarlsovu bistu u prirodnoj veličini. Izrađena je od više od 17 litara otopljene čokolade i od gotovo 2900 minijaturnih čokolada.

kralj Čarls, čokolada
foto: Ken McKay/ITV / Shutterstock Editorial / Profimedia

"Sličnost je neverovatna", rekla je upravnica "Celebrations-a", Emili Ouen, te otkrila da bista ima više od 23 kilograma.

Učestvuju i životinje parlamentarnih zastupnika

I predsednik Donjeg doma parlamenta, Lindsi Hojl, veliki ljubitelj životinja, priprema svoje ljubimce za događaje u parlamentu vezane za krunisanje.

Papaj Boris uvežbava da peva državnu himnu ''God Save the King'', a sve nadzire mačak Atli.

Hajncov kečap postao ''Kingchup''

Hajnc je rebrendirao svoj poznati kečap i lansirao ograničenu seriju pod nazivom "Kingchup" ("Roichup"). Na etiketi su kruna i zastavice. Prošle godine, za platinasti jubilej Elizabete II, kada se slavilo njenih 70 godina vladavine, HP Sauce je plasirao preliv za salatu pod nazivom "Salad Queen".

Uberova kočija

Uber svojim korisnicima nudi vožnju konjskom zapregom parkom u južnom Londonu od 3. do 5. maja, pa fanovi kraljevske porodice mogu da obiđu taj deo grada rutom sličnom onoj kojom će proći kralj na dan krunisanja. Vožnju treba unapred rezervisati, a dobit će firma donirati udruženjima za zaštitu životinja.

Metro - logo s krunom

Operater londonskog metroa "Transport for London" na svoj poznati logo, crveni krug, na nekim gradskim linijama je postavio zlatnu krunu.

kruna, Kralj Čarls
foto: AP/Jacob King

Kraljevski toalet papir

U Nacionalnom arhivu izložen je dokument o pripremama za krunisanje kraljice Elizabete II iz 1953. u kome se izražava zabrinutost organizatora zbog nedostatka toalet papira u Vestminsterskoj opatiji.

Ukupno su osigurana "84 hemijska toaleta za žene i 70 za muškarce uz 23 pisoara", stoji u dokumentu, te se dodaje: "Rano na dan krunisanja utvrđeno je da je veći deo toalet papira nestao, pa u budućnosti treba preduzeti posebne korake da se to spreči."

(Kurir.rs/ Dnevnik.hr)

Bonus video:

03:11

KRALJ ČARLS DAO 600.000 FUNTI ZA OBNOVU HILANDARA! Stručnjaci: Nova šansa za saradnju sa Britanijom ČARLSA TREBA ZVATI U SRBIJU!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track