ORGANIZOVAO GEJ ŽURKE, DOGOVORENIM BRAKOM KRIO ORIJENTACIJU: Bio oličenje MUŠKOSTI, njegovi LJUBAVNICI rešili sve da otkriju
Foto: Globe Photos / Zuma Press / Profimedia

STIŽE DOKUMENTARAC O NJEGOVOM ŽIVOTU

ORGANIZOVAO GEJ ŽURKE, DOGOVORENIM BRAKOM KRIO ORIJENTACIJU: Bio oličenje MUŠKOSTI, njegovi LJUBAVNICI rešili sve da otkriju

Pop kultura -

Razgolićene i raskalašne gej zabave uz bazen, konstantni seks i dogovoreni brak kako bi se zavarao svet obeležili su život holivudske legende Roka Hadsona. Nakon više decenija ćutanja, bivši ljubavnici filmske zvezde u najavljenom HBO-ovom dokumentarcu napokon su otkrili sumornu istinu o njegovom dvostrukom životu koji se završio tragično.

Kad se u novembru 1955. venčao u Santa Barbari s Filis Gejts, sekretaricom svog agenta, bila je to najiščekivanija svadba tog vremena, koja je ućutkala sve one koji su se pitali kad će se najveća svetska filmska zvezda i najpoželjniji neženja napokon skrasiti uz dobru ženu.

Rok Hadson
foto: Universal International Pictures / AFP / Profimedia

Skromna ceremonija održala se samo osam dana pre Hadsonovog 30. rođendana, a par se nakon bračnog putovanja na Karibe uselio u kuću neposredno uz prestižni losanđeleski Sunset Strip. Naravno, obožavateljke su izgarale od ljubomore, a brojna javna pojavljivanja i fotografije glamuroznog para na neko vreme su utišale nagađanja kako Hadsonovo odlaganje venčanja možda i nije bilo samo zbog uživanja u momačkom životu. Naravno, poenta braka, koji je navodno dogovorio glumčev agent opsednut kontrolom Henri Vilson, bila je da se zataška mračna tajna koja je pretila Hadsonovoj karijeri, a to je da je bio homoseksualac.

Tri godine kasnije par se razveo, a Gejts, koja je navodno i sama bila lezbijka ili biseksualna, kasnije je tvrdila kako nije imala pojma o Hadsonovoj seksualnoj orijentaciji, što je prema mišljenju glumčevog biografa, Marka Grifina, teško verovatno.

Rok Hadson
foto: IFA Film / United Archives / Profimedia

S druge strane, svi veliki igrači, šminkeri i radnici Universal studija bili su i te kako upućeni u Hadsonove sklonosti. Istina je da je ceo opseg Hadsonovih privatnih eskapada decenijama bio poznat samo uskom krugu gej prijatelja i ljubavnika iz Los Anđelesa koji sada javno pričaju, neki po prvi put, u HBO-ovom dokumentarcu "Rock Hudson: All That Heaven Allowed". A ono što otkrivaju je neverovatno kompleksan lik: Hadson je i zadrti konzervativac užasnut idejom da se javno otkrije kao gej i raskalašeni hedonista koji je uživao u divljem promiskuitetnom seksualnom životu. Opisuju kako ga je mreža prijatelja "snabdevala" ljubaznim mladićima za privatno uživanje i razgolićene zabave uz bazen.

Rok Hadson
foto: Profimedia

Hadson, najpoznatiji po ulogama u filmu "Div", gde je glumio uz Elizabet Tejlor, i u "Šaputanjima na jastuku", gde mu je partnerka bila Doris Dej, umro je 1985, kad je imao 59 godina, samo nekoliko meseci nakon što je njegov publicista, verovatno bez glumčevog pristanka, zaprepastio svet otkrivši kako mu je dijagnostikovan AIDS. Ne samo da je Hadson bio jedna od prvih slavnih osoba koja je javno otkrila da ima HIV, on je takođe bio muškarac za kog su mnogi verovali da je oličenje heteroseksualne muškosti. Hadsonovoj smrti se pripisuje da je pomogla da se promeni svetsko razmišljanje o epidemiji AIDS-a. Iako, kao što dokumentarac jasno pokazuje, sam Hadson nije bio entuzijastični zagovornik gej prava ili aktivista protiv AIDS-a.

(Kurir.rs/ Jutarnji.hr)

Bonus video:

19:24

Pogledajte dokumentarac o seriji Porodica KURIR TELEVIZIJE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track