TABLETA PROTIV GLAVOBOLJE UBILA JE ČUVENOG BRUSA LIJA! 50 godina od smrti slavnog glumca i borca koji je ostavio veliki trag
Foto: Profimedia

NEVEROVATNO

TABLETA PROTIV GLAVOBOLJE UBILA JE ČUVENOG BRUSA LIJA! 50 godina od smrti slavnog glumca i borca koji je ostavio veliki trag

Pop kultura -

Navršilo se 50 godina od smrti najpoznatijeg majstora borilačkih veština, koji ih je učinio neizostavnim prilogom svim filmskim žanrovima.

- Pročisti svoj um. Budi bezoblična kao voda koja kada je sipaš u šolju postaje šolja, kada je staviš u flašu postaje flaša, a kada je sipaš u čajnik, postaje čajnik. Jer zapamti, prijatelju, voda može da teče, i da uništi sve pred sobom -ovo su misli koje je 1971. godine izrekao Brus Li u seriji 'Longstreet' i, kako je kasnije rekao, najbolje opisuju njegovu filozofiju borilačkih veština.

Brus Li
foto: Profimedia

Čak i danas, 50 ​​godina nakon smrti, on ostaje najveća ikona borilačkih veština koja je promenila filmsku industriju i postala ključna figura modernih popularnih medija. Da nije bilo Brusa Lija i njegovih filmova ranih 1970-ih, upitno je da li bi filmski žanr borilačkih veština ikada prodro i uticao na mejnstrim severnoameričku i evropsku kinematografiju i publiku na način na koji je to činio tokom protekle četiri decenije.

Danas su borilačke veštine važna komponenta mnogih filmova, od komedija do akcionih i drama, ali i naučne fantastike, kao i horora i animiranih filmova. I to zahvaljujući fenomenalnom i nezaboravnom Brusu Liju.

Rođen je kao Li Jun Fan 27. novembra 1940. u San Francisku, bio je sin Li Hoi-čuena, kantonskog operskog pevača. Otprilike godinu dana kasnije porodica se vratila u Kovloon u Hong Kongu i sa pet godina Brus je počeo da se pojavljuje u dečijim ulogama u manjim filmovima, uključujući 'Rođenje čovečanstva' (1946) i 'Fu gui fu jun' (1948).

Sa 12 godina Brus je počeo da pohađa koledž La Sal, a prekretnica u njegovom životu bila bi nesrećan događaj. Na ulicama Hong Konga ga je pretukla ulična banda i tada je odlučio da počne intenzivno da trenira borilačke veštine. Pet godina ga je podučavao Sifu Jip Mana, majstor ving chun kung fua, i ovo je bila jedina formalna obuka borilačkih veština koju je Li ikada dobio.

Brus Li
foto: profimedia

Bio je toliko talentovan za sve fizičke veštine da je sa 18 godina čak pobedio na velikom takmičenju ča-ča-ča u Hong Kongu. Ali nije sve prošlo bez problema. Njegov nagli temperament i veoma spretne pesnice doveli su ga u nevolje sa policijom Hong Konga, pa su mu roditelji sugerisali da bi bilo najbolje da se preseli u SAD i napusti grad u kojem je već neko vreme imao dosje.

Li je stigao u Kinesku četvrt u San Francisku 1959. godine i radio je u restoranu bliskog rođaka. Na kraju je otišao u Sijetl u Vašingtonu, gde je upisao filozofiju i našao vremena da vežba svoje omiljene tehnike kung fua. Godine 1963. Li je upoznao Lindu Li Kadvel, poznatu i kao Linda Emeri, koja mu je ubrzo postala supruga. Takođe je otvorio prvu školu kung fua na 4750 Universiti Vai. Tokom ranih 1960-ih, Li se povezivao sa mnogim ključnim ličnostima u borilačkim veštinama u Sjedinjenim Državama, uključujući Kenpo karate stručnjaka Eda Parkera i Tae Kvon Do majstora Džona Rija.

Gostovao je na glavnim događajima borilačkih veština, uključujući nacionalnu selekciju Long Biča. Na jednom od tih turnira, Brus je upoznao holivudskog frizera Džeja Sebringa, koji ga je upoznao sa TV producentom Vilijamom Dozijerom. Na osnovu neverovatnog uspeha 'Betmena' (1966), Dozijer je želeo da dovede lik iz crtanog filma - Zelenog stršljena na televiziju, i tražio je istočnoazijskog glumca koji bi igrao Katoa, pomoćnika Zelenog stršljena.

Brus Li
foto: Profimedia

Otprilike u to vreme Brus je takođe otvorio drugu školu kung fua u Ouklandu u Kaliforniji i preselio se u Oukland da bi bio bliže Holivudu. Brusov filmski test je bio uspešan, ali 'Zeleni stršljen' sa Van Vilijamsom u glavnoj ulozi, emitovan 1966. i 1967. godine, nije.

U seriji, Li je insistirao da njegov lik deluje kao savršen telohranitelj i to mu je donelo više slave od glavnog glumca. Li je dobio više pošte od obožavalaca nego nominalna zvezda emisije. Zatim je otvorio treći ogranak svoje kung fu škole u ​​Los Anđelesu i počeo da pruža personalizovane treninge borilačkih veština poznatim ličnostima, uključujući filmske zvezde Stiva Mekvina i Džejmsa Koburna, kao i scenariste Stirlinga Silifanta. Na pitanje zašto su poznati glumci upisali njegov kurs, Brus je objasnio u intervjuu.

- Ne dolaze kod mene da nauče nekoga da prebiju. Borilačke veštine imaju svoju filozofiju i zapravo pomažu ovim glumcima da nauče kako da postave svoje telo na sceni. Kako se izraziti pokretom. Kako pokazati ljutnju ili ljutnju ili smirenost, bez mnogo glume. Lično, glumu shvatam kao kombinaciju prirodnog instinkta i samokontrole, i oboje moraju biti u savršenoj harmoniji. Ako prvo prevlada, sofisticiranost se gubi, ako prevlada drugo, bićete mehanička lutka. Idealno je kada ste prirodno neprirodni ili neprirodno prirodni - objasnio je Li.

Brus Li
foto: Printskrin

Tokom tih godina, usavršavao je svoje prethodno znanje o ving chunu i inkorporirao aspekte drugih stilova borbe kao što su kineski boks i okinavski karate. Takođe je razvio jedinstven stil 'jeet kune do' ('način presretajuće pesnice'). Zatim je dobio još jednu priliku za film kada je dobio malu ulogu kao advokat neprijatelja po imenu Vinslou Vong koji teroriše privatnog detektiva Džejmsa Garnera u filmu „Marlou“ (1969). Vong posećuje Garnera i nastavlja da ruši kancelariju istražitelja pesnicama i nogama, završavajući spektakularnim visokim udarcem koji razbija plafonsko svetlo.

Razvijajući svoje talente, Brus je zatim nekoliko puta gostovao kao instruktor borilačkih veština za slepog privatnog detektiva Džejmsa Franciskusa u televizijskoj seriji 'Longstreet' iz 1971. godine. Sa manje uspeha u Holivudu i novcem u džepu, Brus se vratio da poseti Hong Kong i prišao mu je filmski producent Rejmond Čou koji je nedavno pokrenuo produkciju Zlatne žetve.

Čou je želeo da iskoristi Lijevu snažnu popularnost među mladim kineskim fanovima i ponudio mu je glavnu ulogu u 'Velikom šefu'. Kada je prikazan u Hong Kongu, film je bio veliki hit. Čou je znao da ima dobitnu kombinaciju sa Lijem i brzo je napisao drugi scenario pod nazivom 'Fist of Furry.

Brus Li
foto: Profimedia

Još jedan film sa malo većim budžetom, ponovo u režiji Vei Loa, dešava se u Šangaju 1900. godine, kada se Li vraća u svoju školu i otkriva da je njegova voljena učiteljica otrovana. Još jednom otkriva zločince i kreće u osvetničku kampanju. Film sadrži nekoliko sjajnih sekvenci borbe, a na kraju filma, Li odbija da se preda japanskoj policiji i naizgled skače u smrt pod udarom policijskih metaka.

Ponovo su ulice Hong Konga bile prepune hiljada ljubitelja kineskog filma koji se nisu mogli zasititi neustrašivog Brusa Lija, a njegov drugi film je oborio rekorde gledanosti. Li je osnovao sopstvenu produkcijsku kompaniju Concord Productions i počeo lično da upravlja svojom filmskom karijerom tako što je 1972. pisao, režirao i glumio u svom sledećem filmu, 'Put zmaja'.

Do sada je Lijev izuzetan uspeh u istočnoj Aziji privukao pažnju filmskih reditelja i na brzinu je napisan scenario koji ga prikazuje kao tajnog agenta Holivuda. Vorner Bros. je finansirao film i takođe je insistirao na B-filmu sa Džonom Saksonom u glavnoj ulozi zajedno sa Lijem kako bi se dopao američkoj publici. I danas se pamti legendarni sukob dva junaka – Lija i zlikovca Hana u lavirintu ogledala.

Snimanje je završeno u Hong Kongu i okolini početkom 1973. godine, tada je svet potresla vest da je Brus Li 20. jula iznenada preminuo. Bio je u stanu glumice Beti Ting Pej nakon što je uzeo lek protiv glavobolje Ekuagesic. Otišao je da spava, ali nisu mogli da ga ožive. Kako su saopštili lekari, do smrti je došlo usled cerebralnog edema izazvanog reakcijom na pilulu.

Brus Li
foto: Profimedia

Publika nije mogla da se pomiri sa iznenadnom smrću svog idola, pa su kasnije snimljena još tri filma u kojima su korišćene sekvence njegovih borbi iz drugih filmova - 'Ulazak u zmaja' (1973), 'Igre smrti' (1978) i 'Igre smrti II' iz 1980, sa duplom i više dubl kratkog metra u kome je Brus umešan.

Ostao je upamćen kao veoma mali borac koji je imao svega 58 kilograma, ali je znao da zadaje razorne udarce pesnicama na udaljenosti od samo tri centimetra. Mnogo puta su ga statisti i drugi glumci izazivali na setu govoreći mu da je lažni borac.

Jednom je prihvatio izazov i pobedio protivnika za samo 30 sekundi, nakon što mu je Li zadao brojne bolne udarce u potkolenice i butine. A njegov sin Brendon umro je 1993. godine, u 28. godini, na snimanju filma 'Vrana'. Bio je i majstor borilačkih veština, a preminuo je zbog neispravnog oružja na setu.

(Kurir.rs/24sata.hr)

Bonus video:

00:56

PROFESORI TE UČE DA JE TO ISTO KAO KADA STAVIŠ RUKU NA STO! Glumac odgonentnuo: Kako se prave intimne scene u filmovima?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track