MISLIO JE DA SPAVA, A BILA JE MRTVA: Poslednji koncert održala u Beogradu, u SMRT je odveli POROCI, a evo šta su našli pored tela
Foto: Printscreen/Youtube

IMALA JE SAMO 27 GODINA

MISLIO JE DA SPAVA, A BILA JE MRTVA: Poslednji koncert održala u Beogradu, u SMRT je odveli POROCI, a evo šta su našli pored tela

Pop kultura -

Ejmi Vajnhaus, jedna od najvećih svetskih zvezda, umrla je 23. jula 2011. godine u 28. godini, a iza sebe je ostavila brojne hitove koji se i danas slušaju.

Njen album "Back to Black" najprodavaniji je album veka, a doneo joj je pet Gremija i zauvek ju je zakovao u zvezde. Ejmi je, osim po fantastičnom vokalu, nažalost bila poznata po brojnim skandalima koji su većinom bili posledica njenog neurednog života i borbe sa zavisnošću.

Ejmi Vajnhaus
foto: Profimedia

Njena kultna pesma "Rehab" nastala je sasvim slučajno u studiju dok se ona žalila svom producentu kako je roditelji i prijatelji teraju da počne da se leči od zavisnosti od alkohola. Poslednji koncert pevačica je održala u Beogradu, a trajao je samo 11 minuta jer ona nije bila sposobna ni da peva ni da stoji. Nakon što ju je publika izviždala Ejmi se povukla s bine i prekinula evropsku turneju.

Brojni problemi s alkoholom i drogom

Rođena je 14. septembra 1983. kao drugo dete u jevrejskoj porodici koja je živela u zapadnom Londonu. Roditelji su joj se razveli kad je imala samo devet godina, a ona i brat su nastavili da žive s majkom i bakom.

Ejmi Vajnhaus
foto: Profimedia

Već s trinaest upisala se u prestižnu londonsku Školu za pozorište Silvi Jang, gde je pokazala izuzetan talenat. Proslavila se svojim debitantskim albumom "Frank" 2003. godine. Njen drugi album "Back to Black" doneo joj je pet Gremija. Na tom albumu je bio i jedan od njenih najvećih hitova "Rehab", koji opisuje njene probleme s drogama i alkoholom, te odbijanje bilo kakve pomoći oko lečenja njenih zavisnosti.

Početkom 2005. upoznala je Blejka Fildera Civila, koji će postati njen muž. Njihova burna veza punila je novinske stupce, a govorkalo se da je upravo on uveo Ejmi u svet težih droga. Jednom prilikom je gotovo umrla na njegovim rukama nakon tri dana neprestanog opijanja.

Ejmi Vajnhaus
foto: Profimedia

"Bio sam siguran da je gledam kako umire. Držao sam je uz sebe i mislio kako umire u mom naručju. Nekako sam uspeo da joj otvorim usta i udahnem joj vazduh u grlo. Tad se stresla i video sam da joj se grudi podižu", ispričao je medijima.

Razveli su se 2009. godine nakon dve godine braka. 2010. Ejmi se upustila u vezu s rediteljem Regom Travisom i činilo se da će uz njega uspeti da se sredi, ali nakon raskida se vratila starim porocima.

Ejmi Vajnhaus
foto: Profimedia

"Radovala se budućnosti"

Njena poslednja evropska turneja otkazana je nakon propalog koncerta u Beogradu 18. juna 2011. Pevačica je u tolikoj meri bila pod uticajem opijata da je jedva stajala, a razočarani fanovi su je izviždali.

Njen poslednji javni nastup dogodio se u Kemdenu, u Londonu, 20. jula 2011. godine, kad je nastupila kao gost iznenađenja na sceni kako bi podržala svoje kumče Dionu Bromfild. Preminula je nedugo potim, 23. jula 2011.

Ejmi Vajnhaus
foto: Profimedia

Tog jutra oko 10 sati njen radnik obezbeđenja, Endru Moris, ušao je u sobu i pronašao je u krevetu. Mislio je da spava pa je izašao iz sobe. Kako nije izašla do 15 sati, odlučio je još jednom da proveri kako je. Kad je ušao u sobu, shvatio je da se u međuvremenu nije pomerila.

Shvatio je da ne diše i pozvao Hitnu pomoć. Lekari su mogli samo da konstatuju njenu smrt, a u sobi su pronađene tri prazne flaše votke. Obdukcija je pokazala da je u krvi imala pet puta veću količinu alkohola od zakonski dozvoljene.

Ejmi Vajnhaus
foto: Profimedia

Veče pre smrti izjavila je da ne zna hoće li ikada prestati da pije, ali "da ne želi da umre". "Radovala se budućnosti", rekao je njen lekar. Veče pre smrti gledala je TV i slušala muziku, rekao je Moris. Nakon njene smrti njeni roditelji su pokrenuli fondaciju u njeno ime kako bi pomogli ljudima koji se leče od zavisnosti.

(Kurir.rs/ Index.hr)

Bonus video:

03:50

UPOTREBA NARKOTIKA SKOČILA ZA 20 ODSTO TOKOM PANDEMIJE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track