MISTERIOZNI ŽIVOT NAJCENJENIJE VODITELJKE DNEVNIKA: Borila se s POROKOM, drogirana vodila program, pa U SMRT otišla s ljubavnikom
Foto: Printscreen YouTube

40 GODINA JE PROŠLO

MISTERIOZNI ŽIVOT NAJCENJENIJE VODITELJKE DNEVNIKA: Borila se s POROKOM, drogirana vodila program, pa U SMRT otišla s ljubavnikom

Pop kultura -

Pre četrdeset godina, Amerika je bila skroz potresena čudnim ponašanjem u etru i kasnijom tragičnom smrću jedne od najpoznatijih voditeljki u istoriji.

Emisija NBC Newsa, koju je vodila Džesika Savič 3. oktobra 1983. izazvala je sumnje da je četvorostruka dobitnica nagrade Emmy bila u programu uživo pod uticajem kokaina.

Samo 20 dana kasnije, Savič se utopila nakon što je automobil koji je vozio ljubavnik, potpredsednik New York Posta, Martin Fišbejn, sleteo u kanal. Čini se da je smrt bila nesrećan slučaj - iako je New York Post kasnije tvrdio da je možda ubijena zbog istraživanja italijanskog bankarskog skandala.

Dvaput udavana Savič, koja je bila bez dece i navodno patila od ozbiljne zavisnosti od droga, imala je samo 36 godina.

Četrdeseta godišnjica šokantnih događaja podstakla je novu raspravu na internetu o njenom teškom životu i šokantnoj smrti.

Godine 1988, pet godina nakon smrti Savičeve, sjajna biografija Gvende Bler pod nazivom ''Almost Golden'' tvrdila je da je Savič bila nestabilna i jadna, te je očajno želela da postigne slavu.

Još jedna knjiga o Savič, ''Zlatna devojka'', tvrdi da je ova voditeljka 315 hiljada dolara godišnje ušmrkala.

Autorka Alana Neš napisala je: ''U to vreme je bila toliko paranoična da ponekad nije htela da ide na posao. Ali to je bio neko ko je imao više od problema s drogom. Imala je ozbiljan poremećaj ličnosti. Neposredno pre smrti bila je u užasnom fizičkom stanju. Imala je malu težinu, kosa i nokti su joj bili raščupani, imala je čireve od lekova i ruke su joj se tresle.''

Džesika Savič
foto: Printscreen YouTube

I upravo je ta navodna zavisnost od droga pokrenula Džesikin najozloglašeniji trenutak, samo nekoliko nedelja pre njene šokantne smrti.

Dana 3. oktobra 1983, tokom NBC Newsa, Savič je uživo u programu govorila nepovezano i pevušila ono što je govorila dok je raspravljala o tadašnjem predsedniku Ronaldu Reganu i zakonima o pištolju. Kasnije u vestima govor joj se unormalio, a ona je za svoje poteškoće okrivila kvar telepromptera. Njen tadašnji agent ponudio je još jedan izgovor, tvrdeći da Savič oseća posledice lekova protiv bolova koje je uzimala jer je morala da prođe rekonstruktivnu operaciju lica nakon nesreće na brodu.

Ali glasine o zloupotrebi droga su se nastavile, a biografkinja Gvenda Bler tvrdila je da je incident zapravo okončao njenu karijeru, samo godinu dana nakon što je proglašena najseksepilnijom američkom spikerkom.

Dopisnica NBC-a, Linda Elerbi rekla je da je zamolila medij da interveniše: ''Morate nešto da uradite. Ova žena je u nevolji.''

Elerbi je rekla da je potpredsednik NBC-a odgovorio: ''Bojimo se da uradimo bilo šta. Bojimo se da će se ubiti.''

A ta smrt došla je pre nego što je iko očekivao.

Novinarka i Fišbejn, s kojim se Savič zabavljala dve nedelje, uživali su u večeri u restoranu Chez Odette u Nju Houpu u Pensilvaniji.

Posle večere, vozili su preko zemljanog i šljunkovitog područja i prošli pored dva znaka upozorenja, a Fišbein je pogrešno skrenuo i iznenada sleteo s puta. Automobil je pao u kanal Delaware 3 metra i na dno se dočekao na krovu. Bilo je znakova da je par pokušao da razvali vrata kako bi pobegao iz vozila koje je tonulo. Zadnji prozor bio je razbijen, ali oni nisu uspeli.

Obdukcija je pokazala da su i Savič i Fišbejn umrli od gušenja usled utapanja. Nikakvi lekovi nisu bili prisutni u njihovom telu, oboje su te večeri popili samo malu čašu vina.

Volter Everet, šef policije Nju Houp, rekao je tada: ''Padala je kiša, vreme je bilo loše. Vidljivost je bila vrlo loša.''

Zlokobniju verziju događaja ponudio je njujorški privatni istražitelj Vilijam Kalahan, koji je izrazio sumnju da je Savič ubijena.

Tvrdio je da je njena istraga o smrti italijanskog bankara Roberta Kalvija dovela njen život u opasnost.

Kalahan kaže da je Kalvi ubijen nakon što je njegova banku sa sedištem u Milanu bila dužna 250 miliona dolara, te sugeriše da je Savič privukla pažnju ubice kopanjem po njegovom životu.

Lokalni mrtvozornik odbacio je priču i rekao da nije čuo takvu teoriju o Džesikinoj smrti.

A u godinama koje su prethodile njenoj smrti, voditeljku su progonile lične tragedije.

Od prvog supruga, Mela Korna, razvela se nakon samo 11 meseci braka, navodno nakon što je on saznao za njen problem s drogom, a potom se vrlo brzo ponovo udala za ginekologa dr Donalda Pejnea. Nakon pet meseci njihovog braka, pronašla ga je obešenog u njihovoj gradskoj kući u Vašingtonu.

Savič, rođena 1947. u Vilmingtonu, Delaver, govorila je da je imala veliko interesovanje za gledanje vesti sa svojim ocem već sa sedam godina. Njen prvi posao u novinarstvu bio je dok je još pohađala srednju školu i bila je spikerka i di-džej pod imenom "honeybee" na radio stanici WOND u Plezantviluu, Nju Džerziju.

Zatim je prešla na studio komunikacija na Ithaca College i diplomirala 1968. Imala je gomilu poslova nakon završetka fakulteta, kao istraživačica za radio CBS, reporterka na KHOU-TV u Hjustonu, a zatim voditeljka za KYW-TV u Filadelfiji.

Godine 1977. dobila je posao na NBC-u kao dopisnica iz Kongresa. Bila je u ovom mediju do svoje smrti šest godina kasnije.

Bila je hvaljena tokom svoje televizijske karijere, a njen KYW producent Klif Abromats jednom je rekao: ''Ona je bila jako snalažljiva. Mogla je brzo da razmišlja i postavlja prava pitanja, a imala je i sposobnost koja mnogima nedostaje da zapravo sasluša odgovor. Džesiki nikad ne bi promaklo kad bi neko rekao nešto neočekivano.''

Međutim, još uspešniju novinarsku karijeru nije doživela.

(Kurir.rs/ Dnevnik.hr)

Bonus video:

13:40

OPASNA VODITELJKA ŽELI DA NAPAKOSTI DRUGOJ VODITELJKI OVAKO! Sočni trač u programu uživo: Pogrešila je što se zaljubila u njega

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track