SVET STRIPA ZAVIJEN U CRNO Preminuo Đuzepe Montanari u 86. godini: "Poveo nas je kroz nezaboravne avanture Dilana Doga..."
Foto: Printscreen/Facebook, Shutterstock

velika tuga

SVET STRIPA ZAVIJEN U CRNO Preminuo Đuzepe Montanari u 86. godini: "Poveo nas je kroz nezaboravne avanture Dilana Doga..."

Pop kultura -

Italijanski strip umetnik Đuzepe Montanari, jedan od glavnih umova koji stoji iza kultnog stripa Dilan Dog, preminuo je u 86. godini. Vest o smrti umetnika objavljena je na zvaničnoj Fejsbuk stranici izdavačke kuće pomenutog stripa Serđo Boneli Editore.

- Đizepe Montanari nas je napustio. Zajedno sa Ernestom Grasanijem poveo nas je u brojne, nezaboravne avanture Dilan Doga - objavila je izdavačka kuća na Fejsbuku.

Montanari je debitovao u seriji Dilan Dog već u trećem broju, u epizodi Noć punog meseca, 1986. godine. Umetnik je rođen u San Đovaniju u Peršičetu, u provinciji Bolonja, 26. novembra 1936. godine.

Godine 1954, nakon srednje škole, počinje da radi sa Studio D'Ami, prvo na vesternu I tre Bill, a kasnije crtajući brojne vestern priče za časopise Puppi i Tiramolla.

Đuzepe Montanari, Dilan Dog
foto: Shutterstock

U narednoj deceniji postao je autor naslovnica za Editoriale Corno, a potom se posvetio erotskim stripovima Renca Barbijerija i Đorđa Kavedona. 1974. počinje da radi za Lanciostori, crtajući seriju Alamo Kid, a saradnju sa izdavačkom kućom Sergio Bonelli Editore počinje kasnih sedamdesetih, stvarajući strip Mali rendžer po tekstovima Decija Kanzija i Đorđa Pecina.

Godine 1986. pridružio se timu Dilan Doga, gde je zajedno sa Ernestom Grasanijem postao jedan od najpoznatijih i najprepoznatljivijih crtača, kreirajući 27 priča redovnog serijala od 1986. do 2017. godine.

Đuzepe Montanari
foto: Printscreen/Facebook

Od decembra 2021, ovoga puta zajedno sa Paolom Bacilijerijem, postao je umetnik naslovnice dvomesečnika Dilan Dog Oldboy.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:33

Komemoracija Dejanu Tiagu Stankoviću

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track