POSAO SAM KORISTILA KAO PSIHOTERAPIJU: Čuvena Samanta o izazovima i KULTNOJ ulozi koja je postala njeno DRUGO IME
Foto: Profimedia

pola veka karijere

POSAO SAM KORISTILA KAO PSIHOTERAPIJU: Čuvena Samanta o izazovima i KULTNOJ ulozi koja je postala njeno DRUGO IME

Pop kultura -

Ne dešava se baš tako često da jedna uloga toliko obeleži nečiji život kao što je to slučaj sa američkom glumicom Kim Katral.

Samanta Džouns iz čuvene serije "Seks i grad" decenijama joj je drugo ime. Prošlo je tačno 25 godina otkako je premijerno emitovana prva epizoda, a pola veka otkako je Kim počela da se bavi glumom.

Kim Katral
foto: Fox

To je povod da se prisetimo intervjua koji je Kim dala za TV Ekran povodom uloge Emili Frenč u seriji "Svedok krivičnog gonjenja", koja je snimljena kao TV adaptacija kraljice trilera Agate Kristi. Ova rola veoma je slična Samanti, reč je o dve jake žene.

- Titula snažne žene nosi veliki teret. Sa jedne strane, raspolažete najvećim blagoslovom. Da bez opterećenja i straha od toga šta će neko reći kažete doslovno sve što vam je na duši i svom snagom svoje ličnosti stanete iza toga. To je istinska sloboda. Međutim, takav stav sa sobom nosi i ogromnu usamljenost, jer živimo u svetu ljudi koji vole da se skrivaju iza maski, da glume život.

Kim Katral, Samanta Džons, Seks i grad, Sintija Nikson, Miranda Hobs
foto: New Line Cinema / Entertainment Pictures / Profimedia

- Malo je iskrenosti, i u takvim okolnostima oni koji udaraju šakama o stolove izazivaju nelagodu. Odudaraju i bivaju odbačeni. Zbog toga sam u Emili, kao i u Samanti, pokušala da dokučim šta je to što ih tako snažne čini ranjivima. Da li su to one same, ili činjenica da bi kako bi se uklopile u svet morale da odbace ono što jesu.

O Samanti i tome kako joj je obeležila karijeru, Kim je rekla:

- Oduvek me je privlačilo da tumačim likove seksualno komplikovanih žena. Ali ne na banalan način. Smatram da žene i kompleksnost tog fenomena "kako biti žena", posebno u današnjem društvu, nisu dovoljno istražene. U poslednjih 15 godina, od kraja "Seksa i grada", provela sam mnogo vremena radeći u Evropi.

Kim Katral, Seks i grad
foto: HBO Max / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

- Imala sam veliku sreću da igram likove koji su kompleksni i višedimenzionalni. Veoma sam srećna što sam u ovoj fazi karijere jer mogu da sagledam sva pitanja i izazove koje imam u svetu kao žena od preko 60 godina - iskrena je bila Kim, otkrivajući jesu li joj role pomogle u nekim životnim situacijama.

- Na neki način, moj posao i uloge iskoristila sam kao ličnu psihoterapiju, da pronađem odgovor na sva ona pitanja koja sebi postavljam otkako sam u ovoj koži. Divna stvar u vezi sa serijom "Seks i grad" je to što je eksplicitno otkrivala i delila sa publikom četiri različita gledišta u svakoj od epizoda koju smo pogledali. Smatram da su te četiri tačke gledišta zajedno činile jednu kompletnu ženu.

Kim Katral
foto: Viasat/FOX

- Sada, iz ove tačke, shvatam da je Samantin najveći strah bio strah od bliskosti. I verujem da on sa godinama postaje sve dominantniji. To je oblast čijim se istraživanjem trenutno bavim. Da li ljubav prema sebi sa godinama prelazi u opasnu zavisnost - pitala se glumica i istakla šta najviše ceni kod Samante.

Kim Katral
foto: profimedia

- To što nikada nije osuđivala ljude. I što je zahtevala od drugih da je posmatraju na isti način. Kad se ne foliraš imaš tu nebesku privilegiju da te ne zanima šta drugi misle o tebi. Ali, i da ceniš ljude zbog onoga što jesu. Njeno poštovanje i ljubav za ljude do kojih joj je stalo stena su njenog karaktera. Volim da mislim da deo te stene i dalje nosim u sebi - zaključila je glumica.

(Kurir.rs / TV Ekran)

Bonus video:

01:03

JELISAVETA ORAŠANIN SE VRATILA U SRBIJU! Glumica ne može da sakrije emocije, POTOM SPOMENULA DECU: Nisu svesni ko su im roditelji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track