FRONTMEN RAMŠTAJNA FASCINIRAN SRPSKOM SARMOM: Til Landman oduševljen ovim delom Beograda, a zbog ovoga je bend bio NA METI KRITIKA
Foto: Profimedia

možda niste znali

FRONTMEN RAMŠTAJNA FASCINIRAN SRPSKOM SARMOM: Til Landman oduševljen ovim delom Beograda, a zbog ovoga je bend bio NA METI KRITIKA

Pop kultura -

Nakon neviđenog uspeha i ogromnog interesovanja za prvi koncert, Ramštajn euforija je i dalje nezaustavljiva!

Ovaj nemački bend zakazao je i drugi koncert na Ušću za 25. maj sledeće godine, samo dan nakon prvog, a karte su dostupne u prodaji.

Naredne godine zakazali su veliku turneju po Evropi. U svoje kamione spakovaće svoju impresivnu binu i moćnu pirotehniku i krenuti na put .

Ramštajn
foto: DAVIDS / Splash / Profimedia

Milioni ljudi koji su poslednjih godina prisustvovali rasprodatim koncertima benda mogu potvrditi činjenicu da su njihovi nastupi jedinstveni po svojoj prirodi, obimu i kvalitetu.

Baš na 30. godišnjicu benda, stari i novi fanovi će ponovo imati priliku da uživo dožive, kako je magazin Rolling Stone naveo, “gigantski šou” koji će Rammstein po zna koji put prirediti svojoj publici.

Ramštajn
foto: Profimedia

Ipak, ostaje pitanje u čemu je posebnost ovog benda i zbog čega je zavladala Ramštajn euforija u Srbiji. U nastavku vam donosimo nekoliko zanimljivosti koje se vezuju za ovaj kultni nemački bend:

Tajna veza: “Ramštajn” i beogradske sarme

Zoran Bihac
foto: Matthias Matthies

Ramštajnom je održao dva spektakularna koncerta u Areni 2010. i 2013. godine, a frontmenu Til Lindemanu toliko se dopala srpska prestonica da je rešio da se vrati.

Usred pandemije korone, dva puta bio u Beogradu kako bi sa violinistom Dejvidom Garetom snimio spot za svoju verziju klasičnog nemačkog šlagera “Alle age ist kein sonntag”, izuzetno popularnog dvadesetih i tridesetih godina 20. veka, navodi se na sajtu kaldrma.rs.

Кljučna osoba za Tilovu vezu sa Beogradom je režiser spota Zoran Bihać, Nemac srpskog porekla.

Zoran Bihac, Tim Lindeman
foto: Matthias Matthies

Кada u novembru 2020. ponovo došao u Beograd, Til je u pauzama snimanja spota uživao u hrani. Ovoga puta njegovom posetom pohvalilo se osobljejednog beogradskog restorana, koji je podelio fotografije sa Lindemanom. Til tada nije odoleo ni sarmama, koje mu je spremila Zoranova majka.

- Posetili smo moju majku, koja živi u naselju Braće Jerković. Ceo komšiluk poludi kad je on tu. Niko ne bi ni u najluđim snovima očekivao da Til Lindeman otvara vrata stana moje majke. Ona nam je pravila sarmu, uživali smo. Til baš voli atmosferu u Jerkoviću, podseća ga na nekadašnju Istočnu Nemačku - rekao je bihać za pomenuti portal.

Hapšenje

Klavijaturista Flake Lorenz i Till Lindemann su 1999. godine bili uhapšeni zbog simulacije seksa tokom koncerta. Svi znaju šta se dešava dok se svira "Bück Dich", ali po zakonima koji važe u državi Masačusets takav vid prikazivanja seksualnog čina je kažnjiv.

Iako su obojica bila potpuno obučena tokom koncerta, morali su da plate kaznu kako bi bili pušteni i kako bi se turneja nastavila.

Optužbe

Glavnog pevača nemačke grupe Ramštajn, Tila Lindemana nekoliko je žena optužilo je za polno zlostavljanje. Navele su da je na koncertima iz prvih redova izabrao skupinu devojaka koje je pozivao na zabavu i prisiljavao na polni odnos.

Til Lindeman
foto: Profimedia

Državno tužilaštvo u Berlinu odustalo je od istrage jer nisu uspeli da prikupe nikakve dokaze koji bi opravdali optužbe.

Bend je opovrgnuo optužbe koje su se kasnije samo još više nizale. Sve to dovelo je do protesta ispred koncertnih dvorana, ali čini se da Ramštajn i dalje nema problema sa nastupima i da puni dvorane.

Takođe, svetski mediji su ih devedesetih optuživali da su "Nacistički bend", međutim grupa "Ramštajn" je na to odgovorila samo: "Ovo nam niko ne bi rekao da smo u Španiji."

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track