KO JE ČOVEK KOJI HOĆE DA PREDSTAVLJA LAŽNO KOSOVO NA EVROVIZIJI? Rođen u Đakovici, živeo u Prištini, a sada peva "Oj, Kosovo"
Foto: Printscreen/X

evo ko je on

KO JE ČOVEK KOJI HOĆE DA PREDSTAVLJA LAŽNO KOSOVO NA EVROVIZIJI? Rođen u Đakovici, živeo u Prištini, a sada peva "Oj, Kosovo"

Pop kultura -

Arber Salihu (rođen 21. aprila 1991.) je albanski pevač, tekstopisac, kompozitor, umetnik i muzičar. Poznat je po radu kao solista "La Fazani", kao i duo "Oborri", koji na Kosmetu i u Albaniji objavljuje muziku uglavnom na albanskom jeziku.

Takođe je nagrađivani kompozitor za film i pozorište, a odnedavno komponuje dečiju muziku za obrazovnu platformu „Planeti i Femijeve“. Njegovo klasično delo „Varijacije na Lulebore” objavljeno je u „Antologiji mladih kosovskih kompozitora” 2020. godine.

Svoju pesmu „La Fazani“ objavio je 2022. godine, uključujući elemente hip-hopa, rokenrola, albanskog folka i afričkih ritmova koji služe kao okosnica za njegove lirske naracije, često oslikavajući animirane društvene realnosti života na tzv. Kosovu.

Sada često svira sa bendom od 5 članova koji uključuje neka od najistaknutijih imena albanske muzičke scene. Arber Salihu je rođen u Đakovici.

Veći deo života proveo je u Prištini, ali je takođe boravio u Ujedinjenom Kraljevstvu, Holandiji, Italiji i Vijetnamu. Salihu je sam naučio gitaru kada je imao 12 godina, a prvi put je objavio muziku sa grupom Cute Babulja, čiji je frontmen bio njegov brat Genc Salihu.

Diplomirao je ekonomiju na Univerzitetu Utreht u Holandiji 2012. godine, pre nego što se vratio na Kosmet da bi se fokusirao na svoju muziku. Salihu je 2014. godine zajedno sa Tomorom Kučijem formirao duo Oborri.

Kosovo
foto: Printscreen/X

Objavili su četiri muzička spota i svoj istoimeni debi album.

Posle nekoliko godina života u Vijetnamu, Salihu se vratio na Kosmet 2019. da bi započeo solo karijeru kao La Fazani. U jednom televizijskom intervjuu, rekao je da je ime izabrao kao pokušaj da stvori alter-ego kao sredstvo za odvajanje svoje muzike od svog ličnog sopstva, pri čemu je Fazani na albanskom značio Paun.

Objavio je svoj debitantski singl Jupiteri u januaru 2022.

On je sada pobedio na takmičenju za Evrovizuju sa pesmom "Oj, Kosovo", a još uvek nije sigurno da će tzv. Kosovo moći da se takmiči.

(Kurir.rs)

Bonus video:

01:25

UŠLI SMO NA KOSOVO I ODJEDNOM ČULI DA JE SRUŠEN MOST Tatiana otišla da peva u Gračanicu, TO JE URADILA ZBOG JEDNE OSOBE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track