TOP 10 FILMOVA BEZ KOJIH SU PRAZNICI NEZAMISLIVI: Totalna sigurica za Novu godinu, koji god da pogledate, nećete pogrešiti (VIDEO)
Foto: Profimedia

klasici

TOP 10 FILMOVA BEZ KOJIH SU PRAZNICI NEZAMISLIVI: Totalna sigurica za Novu godinu, koji god da pogledate, nećete pogrešiti (VIDEO)

Pop kultura -

Pred vama je lista nezaobilaznih fimova za Novu godinu i Božić. Neke sa liste smo gledali “mali million puta”, ali to ne menja praznično raspoloženje.

1. Sam u kući

Film za koji ste znali da će biti na listi, pa da ga odmah “rešimo” u startu. Radnju više-manje znate svi pa je nećemo ponovno prepričavati.

Pa onda da vam otkrijemo neke druge zanimljivosti vezane uz ovaj bezvremenski klasik. S budžetom od samo 18.000.000 dolara zaradio je gotovo 500.000.000 dolara na bioskopskim blagajnama širom sveta, a Džo Peši je za vrijeme celog snimanja izbegavao Kalkina kako bi ovaj mislio da je zapravo zao.

2. Umri muški

Umri muški iz 1988. godine, prvi je u serijalu filmova u kojima Brus Vilis glumi policajca Džona Meklejna koji se uvek nađe u opasnim situacijama. Njujorški policajac Džon Meklejn putuje u Los Anđeles u posetu svojoj supruzi Holi koja je postigla uspešnu karijeru u multinacionalnoj kompaniji Nakatomi. Meklejn u LA dolazi na sam Božić i ne sluti da će događaji koji slede poremetiti njegov susret sa porodicom, jer u isto vreme grupa nemačkih terorista, predvođenih Hansom Gruberom, zauzima zgradu.

Predsednik Nakatomija Tagaki biva ubijen, a radnici postaju Gruberovi taoci. MekKlejn će krenuti u akciju oslobađanja talaca. Ovaj film nije baš klasičan božićni film, ali je svakako zabavan, i neprevaziđeni klasik. Ima još četiri nastavka, a u drugom je radnja takođe smeštena u vreme Božića.

3. Smrtonosno oružje

Malo akcije nije na odmet! Legendarno "Smrtonosno oružje" iz 1987. godine je već vrlo dobro poznata priča o dva policajca, jednim suicidalnim ludakom i drugim koji je pred penzijom, umoran od službe, što ga neće poštedeti opasnih policijskih avantura. Zbog žarkog sunca Los Anđelesa mnogi izgube iz vida da se ovaj film događa upravo na Božić.

4. Serendipiti - Igra sudbine

Romantična božićna priča o slučajnosti koja može spojiti dvoje ljudi u prazničnoj euforiji. Džon Kjuzak tumači lik Džonatana Trejgera koji želeći da kupi par kašmirskih rukavica u robnoj kući upoznaje Saru Tomas koju glumi Kejt Bekinsejl. Međutim, kako su oboje bili u čvrstim vezama, taj susret nije bio prekretnica u njihovom odnosu. Ali… nekoliko godina kasnije, oni pokušavaju da pronađu jedno drugo u Njujorku.

5. Dnevnik Bridžit Džouns

Sjajna Rene Zelveger tumači ulogu Bridžit Džouns, te ovaj romantični novogodišnji film stekao pouplarnost između ostalog zahvaljujući njenoj izvanrednoj glumi.

Iako se radnja filma ne odigrava u potpunosti tokom Božića i Nove godine, neke od važnih scena odigravaju se upravo tokom ovih praznika, a praznični duh prisutan je tokom celog filma.

Britanka Bridžit Džouns je devojka koja neretko pretera sa cigarama i alkoholom, a status singl devojke sa trideset i dve godine zadaje joj probleme sa majkom koja to ne može da prihvati, te je na božićnoj zabavi upoznaje sa skromnim advokatom Markom (Kolin Firt).

Međutim, Bridžit je bacila oko na svog šefa, zavodnika Danijela Klevera, koga tumači šarmantni Hju Grant. Interesantni splet događaja i komične situacije probudiće vam novogodišnji duh, opustiće vas i držati vašu pažnju čitavih sat i po vremena.

Inače, film je kreiran na osnovu romana Helen Filding istoimenog naziva, a priču Bridžit Džouns možete pratiti i u drugom i trećem delu ovog filmskog ostvarenja.

6. Odmor

Film je pisan tačno za karaktere Kameron Dijaz, Džeka Bleka, Kejt Vinslet i Džada Loua. I njima se scenario svideo, prihvatili su uloge i dobili smo zabavan praznični film u kom dve dame s različitih krajeva sveta zamenjuju svoje domove i pronalaze pravu ljubav.

7. Nevaljali Deda Mraz

Bili Bob Tornton glumi propalicu koja živi od varanja ljudi, a svu zaradu koristi za alkohol. No sve se to promeni kad upozna jednog dečaka... Kako je u scenariju pisalo da je Deda Mraz u ovom filmu pijanac, onda je Bili Bob dolazio “pod gasom” na set kako bi što vernije odigrao ulogu. Jednom se od prevelike količine crnog vina, votke i piva srušio zbog trovanja alkoholom.

8. Luda božićna zvona

Arni je u 90-ima bio sinonim za zaradu, pa je brzo sklepan scenario za ovaj božićni film. Ukratko, on pokušava da pronađe igračku koja je rasprodata u svim radnjama kako bi usrećio svog sina. U film je uloženo ogromnih 120.000.000 dolara, a na blagajnama je zaradio otprilike dvostruko toliko.

9. Divan život

U ovom klasiku anđeo posećuje glavnog junaka kako bi mu pokazao kako bi izgledao svet da se on nikad nije rodio…

10. Ustvari ljubav

Osam različitih priča, različitih problema i ambicija u praznično vreme na Ostrvu imamo priliku da gledamo u ovom filmu. S budžetom od oko 40 miliona dolara na blagajnama su zaradili odličnih 250.000.000 dolara.

Bonus filmovi: Košmar pred Božić, Vilenjak, Polar Ekspres, Edvard Makazoruki, Gremlini. Otkačeni profesor, Ledeno doba...

(Kurir.rs/T.J.)

Bonus video:

03:40

UMETNIK PUTOVAO BICIKLOM NA OSTROG I DOŽIVEO PROSVETLJENJE! Pod mlečnim nebom i siluetama borova uspeo sam NAJBOLJE da čujem sebe!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track