NAJBOLJI NASLOVI U SRPSKOJ KNJIŽEVNOSTI U 2023: Dominacija dramaturga i tri sjajna romana o patnji za zavičajem i ODRASTANJU
Foto: Odilon Dimier / Photo Alto / Profimedia

top lista

NAJBOLJI NASLOVI U SRPSKOJ KNJIŽEVNOSTI U 2023: Dominacija dramaturga i tri sjajna romana o patnji za zavičajem i ODRASTANJU

Kultura -

Još jedna godina je za nama, a u 2023. mnogo se čitalo, tvrde srpski izdavači za Kurir. Najpopularniji su domaći autori, a Kurir vam predstavlja svoj izbor najboljih autora.

1. Nađa Petrović - Meduze žive zauvek dok ih ne uhvate

Roman "Meduze žive zauvek dok ih ne uhvate" mlade autorke Nađe Petrović, objavila je Geopoetika, a po rečima Vladislava Bajca, “originalan, intiman, romantičan i surov”.

"Ovaj razigran, snažan i uznemirujuć roman započinje kao tinejdžerska drama odrastanja, ali se brzo pretvara u uzbudljivu intimnu ispovest, lepršavu i poetičnu, a istovremeno dirljivu i bolnu. To je priča o dubokoj i suštinskoj krhkosti, o strahu od smrti, ali i strahu od života. Intenzivno ispričana, posebna i razarajuće emotivna, a opet uronjena u sve nesigurnosti, nestalnosti i lomljivosti duše jedne mlade devojke. U tom kontrastu, gotovo nespojivih stvari, Nađa Petrović gradi svoj izrazito poseban autorski svet, a njena proza nam direktno u lice, snažno i bez zadrške baca netaknutu i nedvosmislenu istinu. Istinu u koju ne možemo da ne poverujemo, jer ta istina izbija iz svake reči, misli, pogleda i uzdaha glavne junakinje romana…"

Pisac, Vladislav Bajac
foto: Aleksandar Jovanović

Nađa Petrović (1997) završila je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, kao i master iz filmske i TV režije, na istom fakultetu.

Sa šesnaest godina osvojila je treće mesto na konkursu Mladi književni supertalenti kad joj je objavljen roman "To je to". Njene priče objavljene su u zbirkama priča "Priče sa gradskih ćoškova", "Studentske priče" i "Mokri(n) čvor".

Po njenim scenarijima snimljeno je desetine kratkih filmova koji su prikazani na preko 100 festivala širom sveta i nagrađivani su na Sarajevo film festivalu, Les Arcs festivalu u Francuskoj, Martovskom film festivalu, Beldocs film festivalu. Za film “Sve kako treba” dobila je nagradu za najbolji scenario na festivalu Bašta fest. Režirala je kratke igrane filmove i kratki dokumentarni film “Drugi avgust”, koji je imao premijeru na Martovskom filmskom festivalu 2023. godine. Živi i radi u Beogradu.

Filip Grujić
foto: Damir Dervišagić

2. Filip Grujić "I onda opet, iz početka"

Izdavačka kuća "Buka" u septembru je objavila "I onda opet, iz početka" Filipa Grujića, prvi pravi, ozbiljni milenijalski roman u srpskoj književnosti. Centralni lik novog romana Grujića je pravi "junak našeg doba", mladić na prelasku iz dvadesetih (kada se sve prašta i ništa nije konačno) u tridesete (kada sve postaje obavezujuće i ozbiljno), upravo izašao iz duge veze s nejasnom idejom šta želi od života.

Njegova svakodnevica rastrzana između razvedenih roditelja, prijatelja, devojaka i obaveza, komične epizode, snažan autoironijski ton i bolno iskrena promišljanja o tome šta uopšte znači biti srećan u trećoj deceniji 21. veka, sve su to delovi kompleksne ali majstorski složene literarne slagalice. Posle dva zapažena romana kojima je nagovestio veliki književni talenat, Grujić ovim delom sazreva u jednog od najboljih pripovedača koje naša književnost ima, prestaje da bude samo njena svetla budućnost i postaje važna i nezaobilazna sadašnjost.

Filip Grujić
foto: Promo

Filip Grujić, rođen u Novom Sadu 1995, nagrađivani je pisac i dramaturg. Takođe je i autor i voditelj emisije "Čudna šuma" na Radio Beogradu 2 i kolumnista časopisa Oblakoder. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, gde trenutno radi kao asistent na Katedri za dramaturgiju. Autor je romana „Podstanar“ (2020), koji je bio u užem izboru za Ninovu nagradu i nominovan za Evropsku nagradu za književnost, i romana "Bludni dani kuratog Džonija" (2017), po kojem se igra predstava u Novosadskom pozorištu. "I onda opet, iz početka" (2023) njegov je treći roman, kojim se potvrdio kao nezaobilazno ime srpske književnosti.

Stevan Vraneš
foto: Gareth Rhys

3. Stevan Vraneš "Devojačka soba"

U knjižarama širom Srbije možete potražiti "Devojačku sobu", debitantski roman Stevana Vraneša. Izdavač Dokaz ga najavljuje kao priču o novim počecima, pokušajima da se sastavi život i ponovo pronađe njegov smisao.

- Kad prvi put nakon mnogo godina dođe iz Toronta u Beograd, glavni junak romana Aleksandar pokušava da živi ono što smatra da mu je nasilno oduzeto - bezbrižan i rasterećen život jednog dvadesetogodišnjaka. Duboko razočaran svojim dosadašnjim životom u Kanadi, odnosom sa ćerkama, karijerom i mnogim izborima koje je napravio ili koje su drugi napravili umesto njega, on nastoji da počne sve iz početka. Otpočinje intrigantno i uzbudljivo druženje sa dvostruko mlađim parom Milicom i Ognjenom, pripadnicima nove generacije Beograđana, koji se sudaraju sa sopstvenim željama, ambicijama, strahovima i sazrevanjem - zaplet je ovog romana.

Stevan Vraneš, Devojačka soba
foto: Promo

Stevan Vraneš rođen je 1979. godine u Beogradu, gde je diplomirao dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti. Nakon više od petnaest godina pauze, pisanju se vratio pozorišnim komadom "Svedobro", koji je 2017. objavljen u časopisu Teatron, a zatim izveden u Narodnom pozorištu Užice i selektovan za Sterijino pozorje 2018. godine. Trenutno živi u Bristolu, na jugozapadu Engleske. Voli da piše u Jorkširu, jer ga podseća na Crnu Goru u kojoj je, kao dete, provodio leta, u Devonu, zbog dramatične obale Atlantika, i Andaluziji, jer je i zimi toplo i sunčano.

Ana Miloš
foto: Printscreen

Književnu 2023. obeležio je i slučaj Ane Miloš. Na domaćoj književnost sceni odjeknula je vest da Ana Miloš ne postoji i da je njena dela napisao muškarac Miloš K. Ilić, dramaturg i književnik mlađe generacije iz Pančeva.

Kurir.rs

Bonus video:

03:51

PISAC OTKRIO KADA DOLAZI DO SAMOPOVREĐIVANJA! Novi roman Sečivo ispituje koji su sve to naši ŽILETI od kojih smo zavisni

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track