"MIR U SVETU" Zbog ovog snimka ljudima zastaje knedla u grlu i suze naviru: Legenda moćnog glasa se oprostila od napaćene pevačice
Foto: Printscreen/Tviter

emotivno

"MIR U SVETU" Zbog ovog snimka ljudima zastaje knedla u grlu i suze naviru: Legenda moćnog glasa se oprostila od napaćene pevačice

Pop kultura -

Eni Lenoks (69), ikona njuvejv muzike i žena moćnog glasa sinoć je u Los Anđelesu odala počast Šinejd O'Konor i ostalim muzičarima koji su preminuli prošle godine.

Eni Lenoks, Šinejd O'Konor, Gremi
foto: Printscreen/Tviter

Škotska pevačica je izvela svoju veoma emotivnu verziju Šinejdine "Nothing compares 2" i na kraju pozvala na mir i prekid vatre u Gazi, što su mnogi pozdravili i podržali. Eni je bila je na ivici suza, ali je svojim glasom odala počast preminuloj Irkinji čiji je život bio veoma turbulentan i prepun tuge.

Šinejd je preminula prošlog jula u 56. godini u svom stanu u Londonu, a osim pevanja bila je i društveno angažovana - borila se protiv rasizma, organizovane religije i zalagala se za ljudska prava. Ona je dobila Gremi na 33. dodeli za svoj album kao najbolji alternativni album, ali se nije pojavila da ga preuzme već je poslala pismo i kritikovala Muzičku akademiju da promoviše materijalističke vrednosti na uštrap umetnosti.

Bila je zabranjena u američkom "Saturday Night Live" jer je pocepala sliku pape Jovana Pavla drugog u toku živog izvođenja. Može se reći da je posle toga njen život krenuo nizbrdo.

Eni je imala nacrtanu, crnu šljokičavu suzu na licu koja je dodatno naglasila tribjut koji je izvodila, a onda je uzviknula: "Umetnici za prekid vatre! Mir u svetu!"

Inače, Eni Lenoks je jedna od umetnika koji su potpisali otvoreno pismo američkom predsedniku Džozefu Bajdenu u oktobru 2023. godine pozivajući ga da "da poštuje sve živote u Svetoj zemlji i pozove i omogući prekid vatre bez odlaganja - okončanje bombardovanja Gaze i bezbedno oslobađanje talaca".

Inače, mnogi na društvenim mrežama smatraju ovaj segment najemotivnoijim i najistaknutijim delom sinoćne dodele Gremi nagrada u Los Anđelesu.

(Kurir.rs/Billboard/T.J.)

Bonus video:

01:51

IZGLEDA KAO HOLIVUDSKA GLUMICA, A UZ TO JE I TOP KUVARICA! Evo kako izgleda PRELEPA takmičarka poznatog šou programa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track