VILIJAM NE NOSI BURMU DOK SVET BRUJI O NJEGOVOJ NAVODNOJ PRELJUBI: Svi misle da je LJUBAVNICA RAZLOG, a evo šta stoji iza svega
Foto: Frank Augstein / AFP / Profimedia

SVAKI DETALJ JE POD LUPOM

VILIJAM NE NOSI BURMU DOK SVET BRUJI O NJEGOVOJ NAVODNOJ PRELJUBI: Svi misle da je LJUBAVNICA RAZLOG, a evo šta stoji iza svega

Pop kultura -

Usred skandala koji trese britanski dvor, obožavatelji kraljevske porodice primetili su kako princ Vilijam ne nosi burmu pa su se odmah teorije o navodnom krahu braka s Kejt Midlton dodatno razbuktale.

Međutim, razlog zbog kog princ Vilijam ne nosi burmu ipak nije njegova navodna ljubavnica Sara Rouz Henberi.

Kejt Midlton, princ Vilijam
foto: Avalon / Avalon / Profimedia

Kada je Vilijam stavio venčani prsten Kejt Midlton, ona mu nije uzvratila. Šta se krije iza toga?

Pre 12 godina, milioni gledalaca širom sveta su bez daha gledali kraljevsko venčanje princa Vilijama i Kejt Midlton.

O njenoj venčanici se i dan-danas priča, a svaki njihov pokret je te 2011. godine bio praćen do detalja.

Tako nikome nije promakao detalj da kada je Vilijam stavio burmu na prst Kejt Midlton, ona nije uzvratila i nije mu stavila venčani prsten.

On je odlučio da ne nosi burmu kao što je nisu nosili ni princ Filip ni princ Endru.

Sa druge strane, princ Hari nosi burmu, kao i njihov otac kralj Čarls III, koji je i u braku sa princezom Dajanom nosio venčani prsten, a interesantno je da ga je skinuo tek dan nakon veridbe sa Kamilom.

Kamila Parker Bouls, kralj Čarls, kraljica Elizabeta
foto: Avalon / Avalon / Profimedia

O čemu se radi?

Sada je uobičajena praksa da i mlada i mladoženja razmenjuju prstenje u znak svoje večne odanosti, ali kraljevski pomoćnik je objasnio da je odluka princa Vilijama da ne nosi venčani prsten bila svedena "na lične želje".

- O tome je par razgovarao, ali princ Vilijam nije ljubitelj nakita – čak ne nosi ni prsten sa pečatom – i odlučio je da to ne želi - dodali su iz palate.

Sa druge strane, njegov brat, princ Hari, zauzeo je moderan pristup, pa su on i Megan Markl razmenili prstenje na venčanju 2018.godine.

Za kraljevske neveste je karakteristično da se burme prave od velškog zlata.

Ovaj običaj nošenja venčanog prstena je započela kraljica majka, lejdi Elizabet Boves Lion 1923. godine.

Kejt Midlton, Princ Vilijam
foto: JOHN STILLWELL / AFP / Profimedia

Od jednog grumena zlata iz rudnika Svetog Davida Klogau napravljeno je venčano prstenje za kraljicu majku, kraljicu Elizabetu 1947. godine, princezu Margaretu 1960. godine, kraljevsku princezu 1973. godine i Dajanu, princezu od Velsa 1981.godine.

Burma Kejt Midlton je napravljena od grumena velškog zlata u kraljevskom vlasništvu koje je Vilijamu dala njegova baka kraljica, a od velškog zlata je takođe napravljen i venčani prsten Megan Markl.

Kejt Midlton, princ Vilijam
foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Sa druge strane, običaj da muškarci nose burme je relativno noviji, a popularnost je stekao tokom Drugog svetskog rata, kada su vojnici birali taj dodatak da ih podseća na njihove žene i porodice kod kuće.

Kako je muški nakit postao uobičajeniji, tako je postala i praksa da muškarci nose burmu.

- Nekada je nošenje venčanog prstena bilo neuobičajeno za muškarce, ali sada je to sasvim prihvaćena praksa - rekao je Dejvid Miler, bivši direktor kompanije Debrett's, vodećeg autoriteta za bonton.

Kejt Midlton
foto: AP

- Ipak, to je zaista stvar ličnog izbora i članovi kraljevske porodice su često birali da ga nose sa prstenom sa pečatom na malom prstu leve ruke - dodaje.

Međutim, u vreme venčanja princa Vilijama, kraljevski izvor je objasnio:

- Prilično je uobičajeno da muškarci u tim slojevima društva ne nose tradicionalnu burmu. Ako i nose, obično ga nose uz porodični prsten sa pečatom, ali Vilijam nema takav.

(Kurir.rs/ Glossy/ L. S)

Bonus video:

02:14

ČARLS ĆE MORATI JOŠ GODINAMA DA VLADA, BRITANIJA JE U KRIZI! Heraldičar Grujić: Princ Vilijam sasvim drugačije shvata VLADAVINU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track