KRALJEVSKA PORODICA U PROBLEMIMA DO GUŠE Nije bolest jedina MUKA koja ih pritiska: Čarls ovako nešto nije mogao NI DA SANJA
Foto: London News Pictures/Shutterstoc / Shutterstock Editorial / Profimedia

NIJE IM LAKO

KRALJEVSKA PORODICA U PROBLEMIMA DO GUŠE Nije bolest jedina MUKA koja ih pritiska: Čarls ovako nešto nije mogao NI DA SANJA

Pop kultura -

Kralj Čarls se u nedelju prvi put pojavio na kraljevskom događaju od kada mu je dijagnostikovan karcinom, ali zbog izostanka njegovog sina i naslednika, princa Vilijama i supruge Kejt na videlo je izašlo koliko je monarhija u ovom trenutku iscrpljena i proređena.

75-godišnji monarh prirsustvovao je nedeljnoj misi na Uskrs u dvorcu Vindsor, u pratnji supruge Kamile. Međutim, Vilijam, Kejt i njihova deca Džordž (10), Šarlot (8) i Lui (5) nisu došli nakon što je prošle nedelje otkriveno da princeza od Velsa započinje preventivnu hemoterapiju koja je potrebna nakon operacije abdomena i januaru.

Kejt Midlton, princ Vilijam, princeza Šarlot, princ Džordž, princ Luis
foto: Stephen Lock / Zuma Press / Profimedia

"Kralj Čarls je zaista hteo da ima jednu manju monarhiju kada je preuzeo krunu, ali nikada nije mogao ni da pomisli da će se tako smanjiti", rekla je Erin Hil, urednica časopisa "People". Njegova vizija monarhije, koja je optuživana da je prevelika i čiji daleki rođaci žive na račun novca poreskih obveznika, bila je da to bude manja institucija.

Osim bolesti, monarhiju su pogodili skandali i nesloga u najužem krugu, a najdramatičnije je bilo preseljenje princa Harija i supruge Megan, vojvode i vojvotkinje od Saseksa, u SAD pre tri godine. U međuvremenu je Čarlsov mlađi brat, 64-godišnji princ Endru, prognan iz javnog života 2019. zbog prijateljstva s američkim seksualnim prestupnikom Džefrijem Epstajnom.

princ Endru i Sara Ferguson
princ Endru i Sara Fergusonfoto: GEORGE ROGERS-POOL / Sipa Press / Profimedia

Od preostalih članova kraljevske porodice, koji još obavljaju svoje redovne dužnosti za kralja, poput otvaranja novih institucija, davanja počasti i ugošćavanja stranih gostiju, mnogo ih je iz generacije pokojne kraljice Elizabete II, pa tako princeza Aleksandra ima 87 godina, a prinčevi Edvard i Ričard imaju 88, odnosno 79 godina.

kraljica Kamila, kralj Čarls
foto: Hollie Adams / PA Images / Profimedia

Princeza Ana, koja važi za najvredniju članicu kraljevske porodice, uskoro će napuniti 74 godine. Ona još uvek ide na duga putovanja u inostranstvo. Osim Vilijama i Kejt, sledeći članovi kraljevske porodice s radnim dužnostima su 60-godišnji Edvard i Sofi, koja će sledeće godine napuniti 60 godina. Poznavaoci prilika kraljevske porodice, poput Tine Braun, tvrde da sve to stavlja "nemerljiv pritisak" na Vilijama i Kejt.

"Kejt je najpopularnija članica kraljevske porodice. Budućnost monarhije visi na koncu, a taj konac je ona", napisala je Braun ove nedelje u New York Times-u.

(Kurir.rs/ Vecernji.hr/ L. S)

Bonus video:

02:14

ČARLS ĆE MORATI JOŠ GODINAMA DA VLADA, BRITANIJA JE U KRIZI! Heraldičar Grujić: Princ Vilijam sasvim drugačije shvata VLADAVINU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track