Amsterdam grad greha

Amsterdam grad greha

Stil -
Legalizovana marihuana i dame lakog morala svakodnevna su pojava u ovom veoma zanimljivom turističkom mestu
1 / 6

Ako hoćete da ličite na rođenog Amsterdamca, obiđite grad biciklom!Milioni turista godišnje posete Amsterdam, grad koji je ime dobio po reci Amstel. Jedan od najboljih načina da se upozna prestonica Holandije je vožnja turističkim brodićima po mnogobrojnim kanalima, a preporuka je da grad, umesto kolima, obiđete biciklom, jer ovo prevozno sredstvo koristi više od 16 miliona Holanđana (verovali ili ne, godišnje se u Amsterdamu ukrade od 80.000 do 150.000 bicikala).

Upravo zbog brojnih kanala koji ga presecaju, Amsterdam nazivaju i severnom Venecijom. Pored toga, može se pohvaliti specifičnom arhitekturom i brojnim istorijskim znamenitosti, a grad je poznat po bogatoj istoriji, zabavi i veoma zanimljivim kontrastima po ulicama.

Vožnja kanalimaStari deo grada leži na četiri kružna kanala, od kojih se dva zovu Kraljevski i Prinčevski, a ispresecan je manjim kanalima, nad kojima su sagrađene kuće specifičnih fasada, koje, kao i većina zgrada u zemlji lala i vetrenjača, nemaju zavese.

Amsterdam se najbolje može doživeti ukoliko se provozate jednim od brodića koji krstare kanalima i obilaze mnoge stambene blokove. Polaze od glavne železničke stanice, a karta za jednočasovnu vožnju košta od 7,5 do 12 evra.

Uži centar ili Stari grad je oblast kod centralne železničke stanice. Avenijom Damrak stiže se na trg Dam, koji je i centar grada. Okružuje ga kraljevska palata iz 17. veka, druga rezidencija kraljevske porodice, pošto je službena u Hagu. Posetite svetski muzej voštanih figura „Madam Tiso”, kuću Ane Frank, kao i stare braon barove.

Puno atrakcijaUlični muzičari, žongleri i drugi zabavljači u raznim kostimima izvode performanse do ranih jutarnjih časova. S njima se turisti rado slikaju, ali moraju i da ih časte nekim evrom. Muzeji su jedna od važnijih turističkih atrakcija u Amsterdamu, a ima ih više od pedeset.

Kao i svuda u Holandiji, i u amsterdamskim restoranima će vam poslužiti nacionalno jelo - supu od pasulja i graška. Dimljena slanina s pire-krompirom i endivijom i omlet od jaja, krompira, šampinjona ili drugih pečuraka i dimljene slanine jednostavna su jela i zaštitni znak holandske kuhinje. Nemojte propustiti da probate njihove čuvene sireve i pivo.

Na aveniji Damrak su brojne prodavnice suvenira. Naravno, dominiraju drvene klompe svih veličina i boja, kao i vetrenjače i lale, simbol Holandije.

Legalna marihuanaMeđu brojnim stvarčicama za uspomenu na putovanje u „grad greha” odavno se može pazariti legalizovana marihuana. Motiva trave ima i na majicama, privescima i drugim suvenirima. Štaviše, u Amsterdamu je čitav jedan muzej posvećen marihuani, a nalazi se u Ulici crvenih fenjera, gde inače obitavaju dame lakog morala. Muškarci željni ovakvog provoda ovde će moći da biraju bez straha da će ih policija uhapsiti zbog širenja nemorala i remećenja javnog reda i mira.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track