Veštačka oplodnja za lezbejke

Veštačka oplodnja za lezbejke

Stil -
Komisija ocenila da nauka ne dokazuje da ne utiče na razvoj deteta da li su dva partnera, koji odgajaju dete, istog pola

BEČ - Komisija za bioetiku pri kancelariji austrijskog kancelara izjasnila se za dozvolu veštačke oplodnje lezbijskim parovima i ženama bez partnera. Ustavni sud, na zahtev Višeg suda, trenutno radi na proveri ustavnosti zabrane i zatražio je izjašnjavanje Komisije za bioetiku.

Odluka Ustavnog suda o ovom pitanju, koje je uzrujalo austrijsku javnost, treba biti doneta na jesen. Zakonom o priznatim homoseksualnim partnerstvima došlo je do promene takozvanog zakona o potomstvu. U njemu stoji da je medicinski podržano začeće dozvoljeno samo za osobe u braku ili osobe koje žive u partnerskom odnosu. Zbog toga homoseksualni parovi nisu imali mogućnost na veštačku oplodnju.

Ustavni sud je naložio Komisiji za bioetiku da se izjasni da li, i pod kojim uslovima, aktuelno zakonsko ograničenje pogađa osobe bez partnera, odnosno osobe sa partnerom istog pola. Većina članova je došla do zaključka da ne postoje okolnosti koje bi opravdale nepravednu zabranu. Komisija je ocenila da nauka ne dokazuje da ne utiče na razvoj deteta da li su dva partnera, koji odgajaju dete, istog pola. Protiv promene zakona izjasnila se odmah katolička crkva u Austriji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track