Tražite ključeve ili daljinski, evo šta raditi

Zovite, javiće se

Tražite ključeve ili daljinski, evo šta raditi

Stil -
Ukoliko, na primer, tražimo ključeve koje smo negde zaturili, naučnici nam savetuju da idemo okolo mrmljajući "ključevi, ključevi, ključevi"...

LONDON - Jedno novo istraživanje pokazalo je da pričanje na glas ili mrmljanje u bradu pomaže ljudima da lakše pronađu izgubljenu stvar. Prema pisanju Dejli mejla, pričanje sa samim sobom obično se smatra prvim znakom ludila, ali istraživači sa Univerziteta u Pensilvaniji su dokazali da to ponašanje može da ima i svoju praktičnu stranu.

Ukoliko, na primer, tražimo ključeve koje smo negde zaturili, naučnici nam savetuju da idemo okolo mrmljajući "ključevi, ključevi, ključevi!". Na taj način se, kažu oni, lakše i bolje koncentrišemo i pomažemo mozgu da se fokusira na predmet koji tražimo. Prethodna istraživanja pokazala su da razgovaranje sa samim sobom pomaže deci da se koncentrišu prilikom obavljanja složenih zadataka, poput vezivanja pertli.

Želeći da utvrde da li taj princip važi i za odrasle, naučnici su sproveli test tokom kojeg se od volontera tražilo da u samoposluzi pronađu neke predmete, poput nekog određenog voća, soka ili dezodoransa. Osobe koje su razgovarale same sa sobom brže su pronalazile zadate predmete od onih koje su ih tražile u tišini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track