Uočite probleme na vreme

Uočite probleme na vreme

Stil -
Neke simptome kod dece ne smete ignorisati

Bolje sprečiti nego lečiti!

Neki roditelji paniče kad dete kine ili šmrcne, pa ga zbog toga odmah vode lekaru, dok drugi ne prave paniku zbog toga. Donosimo vam spisak nekih simptoma koje ipak ne bi trebalo ignorisati.

Loš vid

Deca školske dobi mogu imati teškoće s čitanjem, pa zato pitajte svog mališana da li u školi vidi sve što piše na tabli, jer se često događa da se dete smatra lošim učenikom, a ono jednostavno ne vidi dobro ono što učitelj piše, pa zbog toga ne može da prati gradivo.

Jaka glavobolja

Deca često imaju povišenu temperaturu prouzrokovanu manjim infekcijama, i to je često bezazleno stanje koje njihov organizam lako pobedi. Ali, ako je povišena temperatura praćena jakom glavoboljom i dete zbog nje jedva drži oči otvorene, odmah posetite pedijatra.

Bol u stomaku

Neka deca imaju osetljiviji probavni sistem od druge i često ih boli stomak, uglavnom nakon konzumiranja hrane koja im ne prija. Ali ako primetite da se mališan žali na bol u donjem desnom delu stomaka, povraća, ima proliv i da je stomak osetljiv na dodir, stvari su možda malo ozbiljnije, pa obavezno posetite lekara.

Gubitak energije

Ukoliko primetite da je dete umornije nego inače i nema onu energiju na koji ste navikli, nemojte to ignorisati i pripisati nedostatku sna. Uzroka može biti više, a neki od njih su anemija ili depresija.

Teško disanje

Astma je sve češća bolest među decom. Ukoliko je dete zadihano pri fizičkoj aktivnosti, ako ima piskajući zvuk pri izdisaju, poteškoće s disanjem ili spor oporavak nakon respiratorne infekcije, reagujte što pre.

Ekstremni osećaj žeđi

Nakon nekoliko sati trčanja i igre, dete će biti žedno, ali ekstremna žeđ je nešto na šta treba obratiti posebnu pažnju. Ukoliko vidite da dete pije mnogo vode, to obavezno prijavite lekaru, jer bi to mogao biti prvi simptom dijabetesa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track