Koliko košta filmski festival u Kanu?
Foto: REUTERS

Koliko košta filmski festival u Kanu?

Stil -
Polovina budžeta obezbeđena je iz javnih fondova preko francuskog Ministarstva za kulturu, grada Kana i ostalih opštinskih institucija

KAN - Predviđeni budžet za ovogodišnji filmski festival u Kanu koji traje od 16. do 27. maja iznosi 20 miliona evra, a zarada će premašiti 130 miliona evra. Polovina budžeta obezbeđena je iz javnih fondova preko francuskog Ministarstva za kulturu, grada Kana i ostalih opštinskih institucija. Preostali iznos su finansirale privatne kompanije, profesionalna udruženja kao i zvanični partneri Festivala poput "Oreala" ili "Kanala+".

Na festivalu je otvoreno 3.000 novih radnih mesta. Inače, broj stanovnika Kana se utrostručuje u vreme održavanja festivala i prelazi 200.000, a hotelijeri u ovom gradiću na jugu Francuske ostvare 15 odsto svog godišnjeg prihoda. Prošle godine broj noćenja u vreme festivala pribiližio se cifri od 85.000.

U hotelu "Karlton", na primer, za ovih desetak dana pripremiće 600 kilograma ribe, servirati 800 kilograma jastoga, 25 kilograma kavijara, ispiti 10.000 boca šampanjca i upotrebiti po 150 buketa cveća dnevno. Hotel "Mažestik" planira da proda 15.000 flaša sampanjca.

Inače, na ovogodišnjem 65. filmskom festivalu u Kanu na kome će se okupiti brojne ugledne ličnosti iz sveta filma biće prikazan 91 film od toga 22 u zvaničnoj konkurenciji, a manifestaciju će pratiti preko 4.500 novinara iz čitavog sveta, preneo je sajt www.20minutes.fr.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track