Živećemo bez čokolade: Kakao nestaje zbog klime i parazita

Živećemo bez čokolade: Kakao nestaje zbog klime i parazita

Stil -
Ako ne bude radikalne akcije, nema ni govora o tome da ćemo kroz 50 do stotinu godina uopšte imati kakao

ABIDŽAN - Starenje zasada i promena klime ugrožavaju plantaže kakaovca širom sveta, ukazala je u utorak u Abidžanu Organizacija zemalja-proizvođača kakaoa (COPAL). Opstanak te kulture "višestruko je ugrožen", uključujući "starenje naših zasada kakaovca, posledice promene klime, jačanja parazita", a finansiranje naučnog istraživanja je nedovoljno, rekao je otvarajući trodnevni sastanak u Abidžanu generalni sekretar COPAL Naga Kulibali (Naga Coulibaly).

"Ako ne bude radikalne akcije, nema ni govora o tome da ćemo... kroz 50 do stotinu godina uopšte imati kakao", rekao je on za AFP. Kulibali je zatražio "veću finansijsku podršku" istraživanju i obnovu zasada "novim sortama, otpornim na štetočine". On je rekao da pomoć treba da dođe od "proizvođača čokolade i vlada zemalja-proizvođača kakaoa".

U najnovijoj prognozi proizvodnje za sezonu 2011-2012, Međunarodna organizacija za kakao (ICCO) očekuje ponudu 3,99 miliona tona, dok je prethodna prognoza govorila o 3,96 miliona tona. Ipak, pad proizvodnje u odnosu na sezonu 2010-2011, je oko 7 odsto. U toj sezoni su proizvedena 4,3 miliona tona kakaoa. Uzrok smanjenja je pre svega u Obali Slonovače - vodećem svetskom proizvođaču. Brazil, Kamerun, Obala Slonovače, Dominikanska Republika, Gabon, Gana, Malezija, Nigerija, Sao Tome i Prinsipe čine COPOL čije je sedište u Lagosu, Nigerija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track