Antalija: Mesto za savršen odmor

Antalija: Mesto za savršen odmor

Stil -
Turska mami turiste lepotom, bogatim kulturno-istorijskim nasleđem, a najviše gostoprimstvom, jer ovde svaki gost oseća da je dobrodošao

Samo dva sata leta deli nas od prelepih plaža Sredozemnog mora.Ono što prvo dočeka turiste u Turskoj jeste prizor planinskog masiva Taurus, koji se prepliće s pitomim zalivima, pa se već iz aviona ima uvid u raskoš i lepotu prirode ove zemlje. A kada sletite, očaraće vas sjajno gostoprimstvo ljubaznih domaćina. U Turskoj je svaki turista dobrodošao gost, a skromni, kulturni, nasmejani i predusretljivi Turci učiniće sve da se u svakom trenutku osećate prijatno. Ispunjenje svih želja turista garancija je da će se oni i sledeće godine vratiti i ostaviti svoj novac u njihovim hotelima. A takvih je mnogo - samo u prošloj godini ovu zemlju je posetilo više od 30 miliona ljudi iz celog sveta.

Ako odlučite da odmor provedete u nekom od luksuznih hotela duž antalijske obale, koji svake godine niču kao pečurke posle kiše, pored opcije „sve uključeno u cenu“, dobijate i mogućnost da vam deca letuju besplatno, da svako veče uživate u čarima turskog kupatila ili u nekom od prosečnih hotela s tri zvezdice.

Iako će vam možda zidine grandioznog i „Mardan palasa“, u kom noćenje košta 500 evra i gde se jede srebrnim kašikama, izazvati želju za slikanjem jer ne možete da priuštite takav luksuz, sasvim sigurno će vam u sećanju ostati urezan i obilazak Antalije i turskih autleta, gde komad odeće košta samo tri evra.

Mana ovog grada veličine Beograda je ta što se, kada krenete u obilazak, sa skoro 80 odsto stanovništva nećete sporazumeti jer ne govore nijedan strani jezik, ali ne brinite, oni su toliko vešti trgovci da će vam rukama i nogama vrlo precizno objasniti sve cene.

Zahvaljujući minibusevima zvanim dolmuši, koji se zaustavljaju kad god im mahnete, moguće je za male pare obići i „Depo“, jedan od najpoznatijih tržnih centara u ovom gradu. A ko nije ljubitelj kupovine, već na letovanje odlazi s ciljem da upozna kulturu, predele i način života, u antalijskoj regiji svakako ima šta da vidi. Tu je najviši priobalni vrh evrope Tahtali, s kojeg se, kad je vedro, pruža savršen pogled čak do Kipra, zatim grob Svetog Nikole u Demri, očuvane likijske grobnice u antičkom gradu Miri, ruševine Andrijake na plaži Čajagzi, potopljena ostrva Kekova i Simena, gde se i danas vide tragovi drevne civilizacije...

Ostaci grada na potopljenom ostrvu Kekova
Ostaci grada na potopljenom ostrvu Kekova

Ostaci grada na potopljenom ostrvu Kekova
Ostaci grada na potopljenom ostrvu Kekova

Ostaci grada na potopljenom ostrvu Kekova
Ostaci grada na potopljenom ostrvu Kekova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track