Ostrvo Zakintos: Dragulj Jonskog mora

Ostrvo Zakintos: Dragulj Jonskog mora

Stil -
Zbog prelepih peščanih plaža, blage klime i fascinantnih pejzaža, ovo je omiljena destinacija brojnih turista iz celoga sveta

Zakintos ili Zante, kako ga Englezi zovu, po veličini je treće od sedam većih jonskih ostrva, i leži u južnom delu ovog mora. Upravno središte ostrva i najveće i najznačajnije naselje je grad Zakintos.Zahvaljujući arheološkim nalazištima, danas se zna da je Zakintos bio naseljen još u praistoriji, a spominje se i u Homerovoj Ilijadi”.

Istorijski gledano, prvi pomen ostrva vezan je za kralja Arkezija, vladara susedne Kefalonije, i njegovo osvajanje Zakintosa. Posle njega, ostrvo je osvojio legendarni Odisej. Nakon toga ostrvo se osamostalilo i postalo polis, čije uređenje nije bilo uzdrmano više od 650 godina.

Putovanje na ostrvo, obilazak, odmor i razonoda na Zakintosu nikako vas neće ostaviti ravnodušnim. Duge peščane plaže, kristalno čisto tirkizno more, blaga mediteranska klima, vinogradi, maslinjaci, bogato istorijsko i kulturno nasleđe glavni su atributi ovog ostrva. Priroda je napravila idilične pejzaže na severu, istoku i jugu, a na zapadnoj strani nalazi se mnogo morskih špilja, među kojima je najpoznatija Plava pećina, a tu su i krševite uvale i strme litice, kao stvorene za avanturiste i istraživače.

Najpoznatija plaža na ostrvu je Navagio, s finim belim peskom i poznatom olupinom broda, koja ujedno predstavlja i zaštitni znak ovog ostrva. Zakintos je i najveći mediteranski prirodni rezervat morskih kornjača zvanih kareta kareta, koje na peščanim plažama na jugu ostrva polažu jaja. Da bi se obezbedio opstanak ove životinjske vrste, čitavo područje je proglašeno nacionalnim primorskim parkom.

Koliko je ovo ostrvo stvoreno za odmor i uživanje, toliko je poznato i po noćnom životu. Ako i vi spadate među one čiji izlazak počinje u ponoć i završava se nakon svitanja, Laganas je najbolje mesto za vas jer ono nudi veliki izbor sjajnih noćnih klubova, kafića i diskoteka.

Na plaži navagio olupina broad je velika turistička atrakcija
Na plaži navagio olupina broad je velika turistička atrakcija

Plava pećina
Plava pećina

Zbog kornjača ostrvo je proglašeno nacionalnim parkom
Zbog kornjača ostrvo je proglašeno nacionalnim parkom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track