Preminuo dizajner Ferarija Serđo Pininfarina

Odlazak legende

Preminuo dizajner Ferarija Serđo Pininfarina

Stil -
Svetsku slavu stekao zahvaljujući prelepom crvenom ferariju

RIM - Legendarni dizajner Ferarija Serđo Pininfarina, kum automobilskog dizajna u Italiji i čovek koji je doneo revoluciju u izgled običnih automobila, preminuo je danas u 85. godini, prenose italijanski mediji.

Rođen 1926. blizu Torina, Pininfarina je karijeru posvetio saradnji sa vrhunskim tvorcima automobila i dizajnirao je, pored ostalog, ferari testarosu, fijat 124, fijat dinu i maserati granturizmo.

Dizajnu automobila posvetio se pošto je diplomirao mašinski inženjering i ubrzo je bio uključen u sve aspekte posla, od dizajna, do inženjeringa i proizvodnje.

Odlučan da primeni uobičajeno viđenje automobila kao nečeg funkcionalnog, svetsku slavu stekao je prelepim crvenim Ferarijem, od 410 SA do Dino Berlineta Specijala, Ferarija F40 i Enco Ferarija, prenosi AFP.

Svoje talente primenjivao je i na manje egzotične modele kola, poput Pežoa ili Micubišija.

Bio je veliki ljubitelj napredne tehnologije i među prvima je podržao smanjenje emisija gasa i ekonomičnije gorivo. Tokom karijere primio je na desetine nagrada, uključujući i četiri počasne diplome. Za doživotnog senatora proglašen je 2005.

Serđo Pininfarina
Serđo Pininfarina

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track