Tomu danas rođendan, Kejti skinula burmu

Na vest o razvodu

Tomu danas rođendan, Kejti skinula burmu

Stil -
U središtu razvoda holivudskih zvezda biće bitka za ćerku Suri koju majka đeli da izvuče iz sajentologije

LONDON - Glumica Kejti Holms će u svojoj borbi za starateljstvo nad ćerkom Suri imati dva velika suparnika - supruga i holivudsku zvezdu Toma Kruza i njegovu sajentološku veru, smatraju stručnjaci.

Holmsova (33) je prošle sedmice uzburkala javnost kada je podnela zahtev za razvod braka posle gotovo šest godina veze.

I dok su predstavnici i Holmsove i Kruza ostali tihi o razlozima razvoda, mediji, naročito britanski, spekulišu da je problem bio taj što je Kruz želeo da mu ćerka bude poslata u strogu sajentološku školu.

"Ono što je interesantno je da u ovom slučaju imamo tri igrača - majku, oca i veoma kontroverzni koncept sajentologije", rekao je njujorški advokat Lubov Stark.

"Ćerka je u središtu celog razvoda. Ona je do sada bila podizana u sajentološkoj veri i ako sudija odluči da starateljstvo da Kejti Holms, ona može da promeni njenu veru", rekao je Stark.

Sajentološku crkvu osnovao je pisac naučne fantastike L. Ron Habard i smatra je crkvom. Organizacija veruje da je čovek besmrtno biće čija se iskustva protežu van životnog veka. Kruz je jedan od najistaknutijih sledbenika ove organizacije, kao i njegov kolega Džon Travolta.

Neki, uključujući i medijskog mogula Ruperta Merdoka, smatraju da je reč o kultu koji iziskuje od sledbenika da misle isto i sprečava izlazak iz kulta.

Merdok je u nedelju, posle vesti o razvodu, preko Tvitera sajentologe nazvao "jezivim, možda čak i zlim".

"Sajentologija je potencijalno nebezbedna, ako ne i opasna organizacija", kaže Rik Ros, njujorški stručnjak za kultove i kontroverzne pokrete koji često kao stručan svedok svedoči u sudu.

"Godinama dobijam brojne žalbe njihovim bivših članova".

Ros smatra da će ishod sudske bitke Holmsove i Kruza zavisiti od toga da li će Kruz uopšte želeti starateljstvo nad Suri i od toga koliko će "pikantnih" informacija o sajentolozima dospeti u javnost.

Ros smatra da se Sajentološka crkva neće direktno mešati u sudsku bitku, ali da očekuje da će puštati informacije sa ciljem da "zastraši ili diskredituje" Holmsovu.

U međuvremenu, Sajentološka crkva demantovala je juče izveštaje medija da su poslali nekoga da prati Holmsovu posle podnošenja zahteva za razvod.

Advokat crkve je odbacio izveštaje da je Kruz želeo da se njihova šestogodišnja ćerka pridruži Si organizaciji (Sea Organization) koju opisuju kao nastavni kamp za ovu kontroverznu organizaciju.

Advokat Stark kaže da će sudska bitka za Suri zavisiti i od toga da li će suđenje biti održano u Njujorku, gde je Holmsova podnela zahtev, ili u Kaliforniji.

U Kaliforniji sudovi dozvoljavaju zajedničko starateljstvo, što bi značilo da će i Holmsova i Kruz donositi odluke za Suri.

"Ukoliko sudija odredi zajedničko starateljstvo u Kaliforniji, Kejti neće moći da izvede Suri iz ove religije", rekao je Stark.

U Njujorku sud radi u interesu deteta i starateljstvo daje onome ko može da se brine o njemu. U tom slučaju sudija bi mogao podrobnije da razmotri Kruzovu veru.

Stručnjaci u svakom slučaju smatraju da bi dugo suđenje moglo da dovede do privatnog rešenja situacije.

"Mislim da za Tomovu karijeru ne bi bilo dobro da ima dugu, otvorenu bitku sa Kejti. Mislim da bi trebalo da postignu nagodbu i reše ovo daleko od očiju javnosti", rekao je advokat Džoš Forman.

Kejti Holms je primećena juče kako šeta Njujorkom nasmešena, bez prstena i na štiklama.

Kruz, koji je danas puni 50 godina, venčao se sa Holmsovom u novembru 2006. godine nakon što je u gostovanju kod Opre Vinfri skakao po kauču i celom svetu objavio da je zaljubljen u glumicu iz serije "Dawson"s Creek".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track