Toni Skot ostavio oproštajne poruke pre skoka u smrt
Foto: Reuters

Holivud tuguje

Toni Skot ostavio oproštajne poruke pre skoka u smrt

Stil -
Jedan rediteljev prijatelj pronašao je poruku u njegovoj kancelariji namenjenu porodici

LOS ANĐELES - Filmski reditelj Toni Skot ostavio je poruke u kolima i kancelariji pre nego što je skočio u smrt sa mosta u San Pedru, saopštili su zvaničnici.

Skot, najpoznatiji po akcionim hitovima "Top Gan" i "Policajac sa Beverli hilsa 2" ubio se skočivši sa mosta u nedelju po podne.

Jedan rediteljev prijatelj pronašao je Skotovu poruku u njegovoj kancelariji u Los Anđelesu koja je, kako prenosi Si-En-En (CNN), bila namenjena rediteljevoj porodici, rekao je zamenik šefa kancelarije za sudsku medicinu Ed Vinter.

U poruci koju je policija pronašla u Skotovim kolima, nalaze se imena i brojevi telefona njegove porodice i reditelj ju je tu najverovatnije ostavio za zvaničnike koji će istraživati nejgovu smrt, dodao je Vinter.

Rođen kao Entoni Skot u Engleskoj 1944. godine, Toni Skot karijeru je počeo još kao tinejdžer glumeći u filmu svog starijeg brata Ridlija Skota "Boy and Bicycle" (Dečak i bicikl). Braća su 1995. osnovala produkcijsku kompaniju "Scott Free".

Toni Skot je postao poznat 1986. kao reditelj megahita "Top Gan" sa Tomom Kruzom i Keli Mekgilis u glavnim ulogama.

Godinu dana kasnije, snimio je još jedan hit - nastavak "Policajca sa Beverli hilsa" sa Edi Marfijem u glavnoj ulozi.I Kruz i Marfi su posle objave smrti reditelja izdali saopštenja u kojima izražavaju žaljenje zbog odlaska Skota.

"Toni je bio moj dragi prijatelj i zaista će mi nedostajati. Bio je kreativni vizionar čiji je pečat na filmu nemerljiv. Moje najdublje saučešće i misli su sa njegovom porodicom", naveo je Tom Kruz. Marfi je Skota opisao kao "divnog saradnika" koji će mu nedostajati.

Profesor filmske umetnosti na univerzitetu Peperdajn, Kreg Detviler nazvao je Skota "izvanrednim stilistom" koji je "bio na vrhuncu tokom svake decenije svoje karijere". "Bio je sposoban da i najtanju premisu pretvori u nešto uzbudljivo i bio je čarobnjak koji je pronalazio dramu i najproračunatijim situacijama", rekao je Detviler.

Samoubistvo skokom sa mosta je "adrenalinski završetak u skladu sa njegovim dramskim stilom", dodao je on. "On je Denzela Vašingtona, Vila Smita i Toma Kruza snimio u filmovima gde jedan čovek prevazilazi sve prepreke i trijumfuje, pa ipak on sam nije bio u stanju da tu priču napiše za sebe".Glumac Majkl Rapaport, koji je igrao u "Pravoj romansi" preko Tvitera nazvao je Skota "slatkim entuzijastom i divnim čovekom" i dodao da mu svaki dan, od kada je film prikazan 1993. godine, neko prilazi da mu kaže kako im se dopada film.

Skot je svoju reputaciju reditelja akcionih filmova "zacementirao" filmovima "Osveta" sa Kevinom Kostnerom i Entonijem Kvinom i "Dani grmljavine" sa Kruzom. "Državi neprijatelj" sa Vilom Smitom i Džinom Hekmanom režirao je 1998. godine.

Skot je na setu "Dana grmljavine" sreo glumicu Donu Vilson koja mu je 1994. postala treća žena i sa kojom ima dva sina. Holivud i obožavaoci bili su šokirani vestima o smrti reditelja i tokom celog jučerašnjeg dana slali su poruke saučešća porodici i prisećali se reditelja.

"Biti pored tebe je uvek bilo izvanredno iskustvo - intenzivno, vitalno i uzbudljivo. Čist rokenrol i sjajne cigare. Tvoja toplina i darežljivost bile su opipljive za sve nas. Sve si tretirao sa brigom i poštovanjem", naveo je glumac Edgar Ramirez koji je 2005. igrao u Skotovom nedovoljno cenjenom filmu "Domino"."Uvek si se fokusirao na suptilne detalje i izvlačio najbolje od nas. Ponosan sam što sam bio tvoj prijatelj i iako te neko vreme neću bideti, živećeš u našim uspomenama", dodao je on."Toni Skot je bio prijatelj i mentor. Toni, gdegod da si, volim te. Počivaj u miru", napisao je na Tviteru reditelj i producent Džo Karana.

Toni je uvek bio svestan potreba glumca. Izgubili smo divan, kreativan talenat, naveo je Džin Hekman."Bio je dobar filmadžija i šarmantan, skroman čovek", napisao je Stiven Fraj, dok je glumac Kristijan Slejter naveo da su vesti o Skotovoj smrti "šokantne i poražavajuće jer je bio najbolji"."Prava romansa. Scena sa Kristoferom Volkenom i Denisom Hoperom u Detroitu je klasika. Počivaj u miru Toni Skot", poručio je reditelj Majkl Mur.

Skotov poslednji film, triler "Unstoppable" (Nezaustavljiv) sa Denzelom Vašingtonom snimljen je 2010."Meni je ovo bio najizazovniji film u životu i najopasniji jer smo snimali 90 posto filma u vozu koji se kretao brzinom do 80 do 120 kilometara na sat", rekao je tada Skot za CNN.

Američka televizija u svom tekstu navodi da je Skot u Holivudu imao reputaciju stidljivog momka koji nije privlačio pažnju i često je nosio izbledelu, crvenu bejzbol kapu koju nije skidao ni na premijerama. Ta kapa bila je, kaže novinarka CNN-a koja prati zabavu Dženi Vulf, njegov "trejdmark".

I dok su Skotovi filmovi bili bioskopski hitovi, sam reditelj nikada nije dobio priznanje Američke akademije za filmBraća Skot su 2002. dobila Emija za TV film "The Gathering Storm", a Skot je bio nominovan za Emija kao producent drame "Dobra žena".

"Veoma nam je žao zbog smrti Tonija Skota", navela je glumica Marta Plimpton koja se pojavljuje u ovoj seriji. "Užasan gubitak istinski talentovanog i brilijantnog čoveka". Među poslednjim projektima Tonija Skota bilo je i produciranje mini-serije "Coma" (Koma) koja će biti prikazana krajem godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track