Krakov grad koji su čuvali zmajevi

Srce postojbine starih Slovena

Krakov grad koji su čuvali zmajevi

Stil -
Nekadašnja prestonica Poljske jedna je od najatraktivnijih turističkih destinacija u kojoj se i dalje oseća duh bogate srednjovekovne istorije

Mesto legendi.Nekadašnja prestonica Poljske, grad Krakov, koji se nalazi na jugu zemlje, u prapostojbini Starih Slovena, jedna je od najatraktivnijih i najromantičnijih turističkih destinacija Evrope. Njena bogata istorija, velelepna arhitektura i kultura bez daha ostavljaju svakog ko je poseti i dobije priliku da oseti njen duh.Krakov je administrativni, kulturni, obrazovni, industrijski i turistički centar Poljske. Nalazi se nad rekom Vislom i u njemu živi oko 750.000 ljudi. Za nastanak njegovog imena vezuju se brojne legende. Prema jednoj, Krakov je u VI veku nazvan po slovenskom knezu Kraku, a postoji i druga verzija po kojoj je dobio ime po Kruku, što označava osobu sa ptičjim imenom, a ono se često javljalo u slovenskim kneževskim porodicama.U srednjem veku bio je bogat, bezbedan i dobro utvrđen grad sa zidinama na kojima je bilo čak 55 impozantnih kula. Za vreme renesanse, Krakov je postao centar novih ideja i kulture najpoznatijih humanista, pisaca, arhitekata i muzičara tog vremena. Prestonica Poljske bio je u periodu od XI do XVI veka, a tada se u njemu nalazio poseban Kraljevski dvor, u kom su krunisani kraljevi.Današnji istorijski centar grada, koji je proglašen delom svetske kulturne baštine pod zaštitom Uneska, naziva se Stare Mijasto i u njemu je smeštena najstarija ulica - Kanonica - koja vodi na slavno brdo Vavel, koje se uzdiže iznad reke Visle.Najuticajniji kralj u istoriji Poljske bio je Kazimjež III Veliki. On je osnovao čuvenu Krakovsku akademiju, sadašnji Jegelonjski univerzitet, koji je jedan od najstarijih u Evropi. Slavni kralj je tokom vladavine osnovao i grad, kom je dao ime po sebi - Kasimjež - a on danas predstavlja sastavni deo Krakova. Kasimjež su krajem XV veka naseljavali Jevreji, pa je on bio njihov glavni kulturni i duhovni centar. Danas se u tom delu Krakova nalazi najstariji etnografski muzej u Poljskoj, kao i brojne jevrejske sinagoge koje predstavljaju važne spomenike njihove kulture i arhitekture.

Legenda o zmajuU podnožju brda Vavel nalazi se statua zmaja, koji je simbol grada. Po legendi, zmaj je proždirao devojke, a kralj je obećao ruku svoje ćerke onome ko ubije zver. Jedan zanatlija dosetio i ispred zmajeve jazbine ostavio ovčju kožu natopljenu sumporom. Zmaj je pojeo kožu, a onda pio vodu iz Visle, dok mu stomak nije pukao. Po legendi, zmajev zub danas se nalazi blizu vrata katedrale.

Ne propustite da uđete u AušvicNajozloglašeniji logor tokom Drugog svetskog rata - Aušvic - u kom je pobijeno više od milion Jevreja, 19.000 Roma i oko 83.000 Poljaka, nalazio se 50 kilometara zapadno od Krakova. Ime je dobio po obližnjem selu Osvjencim (Aušvic na nemačkom), koje je nakon nemačke okupacije Poljske 1939. pripojeno okupatoru, a ime mu je promenjeno u Aušvic.Do danas su sačuvani mnogi objekti logora Aušvic, koje posećuju turisti iz čitavog sveta. Malo je onih koji mogu da ostanu ravnodušni i ne osete barem delić atmosfere koja još vlada tim mestom. Objekti su zvanično pod zaštitom Državnog muzeja Aušvic-Birkenau, osnovanog 1947, a Unesko je logor 1979. proglasio delom svetske baštine pod imenom „Aušvic-Birkenau - nemački nacistički koncentracioni logor smrti“.

Popijte piće u rudniku soliNedaleko od Krakova nalazi se rudnik soli Velicka, jedna od najvećih turističkih atrakcija Poljske. Rudnik je otvoren još u srednjem veku i bio je glavni izvor soli u tom području. Međutim, nakon nekoliko vekova eksploatacije tog bogatstva, ispod površine zemlje nastao je veliki prostor, koji se danas koristi u potpuno drugačije svrhe.U nekadašnjim prostorijama rudnika, koje se nalaze na više od 100 metara dubine, sada se održavaju balovi i razne druge svečanosti i koncerti. Rudnik je kao i istorijski centar Krakova pod zaštitom Uneska.Brdo Vavel - simbol KrakovaVavel je utvrđeno krečnjačko brdo visoko 228 metara. Na njegovom vrhu nalazi se slavni Kraljevski dvor iz XVI veka sa katedralom u kojoj su grobovi drevnih kraljeva i drugih zaslužnih Poljaka. Tu su se plemići krunisali, zbog čega ovo mesto ima veliki značaj za poljski narod i predstavlja pravi simbol Krakova.

Osetite ukus supe od kiselih krastavacaCentar Krakova poznat je po brojnim kulturnoistorijskim spomenicima, katedralama i tornjevima, ali i izvrsnim restoranima domaće kuhinje koja posetioce ovog grada obara s nogu. Ovo je sigurno jedino mesto na svetu na kom možete da probate supu od kiselih krastavaca, pljeskavice od krompira, tradicionalni kolač od sira, kao i kuvana piva raznih ukusa. Za mlade postoji bogat program koji nude brojni kafići i diskoteke u Krakovu, gde ćete osetiti fantastičnu atmosferu ovog grada, zbog koje ćete uvek poželeti da se vratite.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track