Maroko zemlja puna magije

Idealna destinacija za odmor

Maroko zemlja puna magije

Stil -
Od Sredozemnog mora preko vrelog peska Sahare, pa sve do Atlantskog okeana prostire se ovaj predeo egzotičnih mirisa i plesa koji otkriva tajne 1.001 noći

Večita inspiracija umetnika celog sveta.Maroko se nalazi u severozapadnoj Africi. Sredozemno more na severu i Atlantski okean na zapadu čine prirodnu granicu u odnosu na moderan svet, dok na jugu i istoku Sahara i obronci planine Atlas crtaju granicu s Alžirom. Ovom zemljom više od 360 godina gospodare kraljevi, a danas je na tronu mladi kralj Mohamed VI, omiljen u narodu zbog svoje jednostavnosti i neposrednosti. Gradovi Marakeš, Fes, Meknes i prestonica Rabat najveća su atrakcija ove zemlje, a tu je, naravno, i čuvena Kazablanka.Gradovi u Maroku dele se na stari deo ili medinu i novi deo i izgledaju kao dva potpuno različita sveta - u prvom vreme kao da je stalo u srednjem veku, dok je drugi potpuno moderan.RabatOvo nekadašnje gusarsko utočište danas je glavni grad Maroka, gde se mogu kupiti najbolji tepisi, a legenda kaže da je za to zaslužna jedna roda. Naime, dok je letela iznad kuća, bacila je komad tepiha koji je našla negde u planinama, a pronašla ga je jedna žena koja je prekopiravši taj čudan dizajn, koji niko drugi nije koristio u izradi tepiha, zaradila ogromno bogatstvo.Rabat je i značajna industrijska luka koja uključuje proizvodnju tekstila, prehrambenih proizvoda i građevinskih materijala, a tamo su smešteni Univerzitet Mohameda V, Nacionalni konzervatorijum muzike, plesa i dramskih umetnosti, a interesantno je videti i mauzolej Hasana V s istoimenom kulom.KazablankaKazablanka je pravi moderni grad. Nalazi se na obali Atlantskog okeana, a njeno glavno obeležje je džamija Hasana II, o kojoj Marokanci imaju podeljeno mišljenje - neki se njom ponose, dok drugi misle da je u nju uložen silan novac koji se mogao potrošiti drugačije. Grad ima železnicu, glavne saobraćajnice, međunarodni aerodrom i jednu od najvećih luka na svetu.

FesFes se sastoji, kao i ostali veći marokanski gradovi, od medine Fes el Bali (stari deo grada opasan zidinama za koji se veruje da je najveća urbana pešačka zona na svetu) i novog dela. U srcu tvrđave nalazi se ogromna džamija, u koju mogu da uđu samo muslimani. Turistička tura je najbolji način da se upustite u obilazak i upoznavanje tradicionalnog Fesa, ali oni hrabriji mogu krenuti u šetnju alejama rizikujući da se izgube i da se potom cenkaju s lokalnim vodičima da ih vrate na pravi put. Ovaj grad je nadaleko poznat i po proizvodnji predmeta od kože.

MarakešMarakeš je četvrti grad po veličini, gde živi više od milion i po ljudi. Dok je zaštitna boja Fesa žuta, u Marakešu je crvena. Stara legenda kaže da kada je u srcu ovog grada izgrađena džamija, toliko je krvi poteklo njegovim ulicama da su svi zidovi kuća i ulice poprimili crvenu boju. Ovo je danas prestonica marokanskog turizma, a mnogi glumci i druge svetske zvezde ovde imaju velelepne vile.

Ovde se proizvode najbolji tepisi
Ovde se proizvode najbolji tepisi

Tradicionalno tetoviranje ženaGotovo svaka žena na ruci, nozi, licu ili zglobovima nosi neku tetovažu, a crteži su toliko lepi da izgledaju poput crtane čipke. Mlade žene ukrašavaju samo ruke. Tek kad se udaju, dozvoljeno im je da ukrašavaju noge i ostale delove tela. Za neke tetovaže se veruje da imaju isceljujuću moć.

KuhinjaGlavno nacionalno jelo Maroka je kus-kus. U Maroku ga spremaju s mesom (jagnjetina, teletina ili piletina) i sedam vrsta povrća. Tradicionalna jela su harira, čorba od ovčjeg ili goveđeg mesa, kefta - ćufta i tadžine, a često se sprema i kuvana riba. Nacionalno piće je čaj od nane. Svinjetina i alkoholna pića se ne jedu iako nisu zakonom zabranjena.

Marakeš zovu još i crveni grad
Marakeš zovu još i crveni grad

Obilazak pustinje je obavezan
Obilazak pustinje je obavezan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track