Pet načina da uštedite pare

Pet načina da uštedite pare

Stil -
Sitne izmene u navikama i te kako vam mogu pomoći da sačuvate što više novca

Svaki dinar je bitan!Prema najnovijem istraživanju, 40% populacije od 18-34 godina jedva preživljava od plate do plate. Kako je štednja, odnosno čuvanje novca zabavna koliko i odlazak kod zubara, tim stručnjaka dao je nekoliko saveta kako da nam ostane više novca u novčaniku.

1. Zamenite odeću s prijateljicamaSigurno u ormanu imate nekoliko stvari koje ste obukle jednom i iz nekog razloga više nikada. E, pa i vaše drugarice imaju iste takve krpice koje ne nose. Eto odličnog razloga da uz kaficu i odličnu zabavu organizujete razmenu garderobe.2. Uštedite malo novcaIako ne možete da se pohvalite velikom platom, uvek ostavite po strani mali deo svojih primanja i uplatite ga na poseban račun. Na primer, od svake plate sačuvajte 2.000 dinara. Neverovatno je, ali istinito, ta svota vam uopšte neće nedostajati, a uštedećete pristojnu sumu.3. Kupujte pametnoVećina prodavnica pravi neverovatne vikend popuste na svoje proizvode jer prave mesto za nove količine robe. Iako to deluje veoma primamljivo, ne kupujte veće količine sniženih stvari od onoga koliko vam zaista treba jer i na taj način, iako vam se na prvi pogled ne čini, bespotrebno bacate pare.

4. Ne bacajte ostatke jelaVećina ljudi u tanjir stavlja više hrane nego što može da pojede, pa deo koji ostane obavezno završi u smeću. Ne radite to, već ako je potrebno, dopunite tanjir. Na taj način ćete bacati manje hrane i ješćete onoliko koliko vam je dovoljno, a ne onoliko koliko imate u porciji.Napravite meni s ostacima hrane. Pirinač ili mešano povrće možete jednostavno pomešati s ostacima hrane od prethodnog dana i dobićete novo, ukusno i mnogo jeftinije jelo.

5. Vidljivi podsetnikMožda izgleda smešno, ali postavljanje podsetnika u novčanik mnogo će vam pomoći. Čim otvorite novčanik, neka vam tamo gde inače držite slike, na malom papiriću upadljivim slovima piše „ne kupuj ono što ti ne treba!“

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track