Opasnosti koje se skrivaju u kuhinji

Da li ste ih svesni?

Opasnosti koje se skrivaju u kuhinji

Stil -
Masnoća od hrane i kuhinjske krpe ostavljene na šporetu najlakše se zapale, pa nabavite makar i najmanji aparat za gašenje požara

Budite oprezni!Kuhinja je možda srce doma, ali nije baš sve što se u njoj događa prijatno iskustvo. Ova prostorija je, pored kupatila, mesto u kući na kom se događa najviše nesreća.

Kuhinjske krpe na šporetuVećina požara u kućama izbije u kuhinji, a za to nije uvek kriva izgorela hrana. Dosta požara se dešava jer se na šporetu koji je uključen ili ga je neko slučajno uključio svašta ostavlja. Kuhinjske krpe ostavljene na ringli, kao i platnena rukavica kojom se vadi vrela tepsija iz rerne zakačena iznad šporeta, uobičajeni su okidači požara. Zato sve što je zapaljivo, obavezno držite podalje od šporeta!

Masnoće koje samo čekaju da buknuUlje, maslac ili neka druga mast koja se zadržala na dnu posude ili na šporetu uzrokuju više kuhinjskih požara od bilo čega drugog. Zato svaki put posle kuvanja sa šporeta obavezno obrišite ostatke masnoće i proverite dno posude pre nego što je stavite na uključenu ringlu. Veoma je važno redovno čistiti i filtere na aspiratoru jer se na njima brzo nakuplja masnoća, pa mogu predstavljati veliku opasnost.

Zamršeni produžni kabloviU kuhinjama često imamo više električnih aparata, pa samim tim ima i više utičnica. Neretko su svi kablovi zbijeni na malom prostoru, a oni, nažalost, mogu uzrokovati brojne opasnosti: mogu se nakvasiti i izazvati strujni udar, vremenom se mogu oštetiti, a ako stoje na podu, znatiželjne dečje ručice mogu ih dirati, pa žvakati, dok se starije osobe mogu spotaći i pasti.Šta učiniti? Nakon svakog korišćenja isključite suvišne aparate, čime ćete uštedeti struju, i koristite „lopov“ umesto produžnih kablova.Mokre rukeKad je porodica gladna, maksimalno brzo obavljate poslove, a neretko dok se nešto kuva, perete posudu koju ste prethodno koristili. Ako ne obrišete ruke nakon pranja ili ih na neki drugi način pokvasite, dovodite se u veliku opasnost. Na primer, ako dirate priključke aparata koji se stavljaju u utičnicu, možete izazvati strujni udar, a mokrim rukama teže je držati čaše i druge lomljive predmete jer vam mogu iskliznuti iz ruku. Ruke dok kuvate svakako treba prati kako se bakterije ne bi širile, ali ih obavezno nakon toga dobro osušite!Nepouzdana sredstva za gašenjeVećina nas uopšte ne razmišlja o aparatima za gašenje požara dok nam ne zatrebaju. Soda bikarbona je zgodna za gašenje zapaljene masnoće na koju nikada ne sme da se poliva voda jer se tako samo proširuje požar.Ako je reč o plamenu koji brzo izmiče kontroli, samo aparat za gašenje požara moći će da ga obuzda i zbog toga je važno da nabavite bar onaj najmanji i pobrinete se da svi koji kuvaju znaju njime da rukuju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja