Smršajte gledajući horor filmove

Film "Isijavanje" najefikasniji

Smršajte gledajući horor filmove

Stil -
to je film stravičniji, to je gubljenje kalorija efikasnije, tvrde naučnici sa Univerziteta u Vestminsteru

LOS ANĐELES - Ako želite da poništite posledice slatkiša koje ste upravo pojeli, dovoljno je da odgledate neki horor film, poput "Isijavanja", "Ajkule" ili "Isterivača đavola". Što je film stravičniji, to je gubljenje kalorija efikasnije, tvrde naučnici sa Univerziteta u Vestminsteru, navodeći da gledanjem horor filmova možemo da izgubimo isto toliko kalorija koliko i prilikom jednosatnog pranja prozora ili polusatne šetnje.

Istraživači su pratili 10 osoba dok su gledale klasike tog žanra. Pritom su beležili njihove pulseve i ustanovili da se, za vreme trajanja filma, broj potrošenih kalorija u proseku povećao za trećinu. Ispitanici su tokom gledanja svakog filma sagoreli, u proseku, po 133 kalorije.

Rezultati istraživanja su pokazali da su filmovi sa scenama koje gledaoce teraju da poskoče od straha najbolji za sagorevanje kalorija, jer tada srce naglo ubrzava rad. "Svaki od 10 prikazanih filmova izazvao je ubrzanje pulsa kod ispitanika. Sa ubrzanjem pulsa, u telu dolazi do naleta adrenalina. A upravo taj nagli dotok adrenalina, izazvan intenzivnim stresom (u ovom slučaju strahom), snižava apetit, ubrzava metabolizam i dovodi do sagorevanja više kalorija", objasnio je za londonski Telegraf vođa studije, dr Ričard Mekenzi.

Kao najbolji lek protiv gomilanja kalorija pokazao se film "Isijavanje" Stelnija Kjubrika iz 1980. godine sa Džekom Nikolsonom u glavnoj ulozi. Gledajući ovaj film moguće je izgubiti čak 184 kalorije, što je jednako 30-minutnoj vožnji biciklom. Potom slede "Ajkula" sa 161 kalorijom i "Isterivac đavola" sa 158 kalorija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track