Bebe ne treba da spavaju sa mamama

Smrt u kolevci

Bebe ne treba da spavaju sa mamama

Stil -
Oni su otkrili da se 54 odsto slučajeva dogodilo dok je dete spavalo s roditeljima i da su u mnogim od tih slučajeva roditelji uzimali alkohol ili droge neposredno pre spavanja

LONDON - Najnovija istraživanja su pokazala da se više od pola svih slučajeva iznenadne i neobjašnjive smrti novorođenčadi događa dok dete spava s roditeljima.

Broj slučajeva "smrti u kolevci" smanjio se proteklih godina, ali stručnjaci još pokušavaju roditeljima da pruže što više saveta da bi se rizik još više smanjio.U najnovijem istraživanju, objavljenom u časopisu "British Medical Journal", naučnici s britanskih univerziteta u Bristolu i Vorviku su analizirali sve slučajeve iznenadne smrti odojčadi mlađe od dve godine u jugozapadnoj Engleskoj u razdoblju od 2003. do 2006. godine.

Oni su otkrili da se 54 odsto slučajeva dogodilo dok je dete spavalo s roditeljima i da su u mnogim od tih slučajeva roditelji uzimali alkohol ili droge neposredno pre spavanja.

Jedno od petoro umrle dece spavalo je s jastukom, a četvrtina ih je bila previjena u pelene.Istraživači sugerišu da je najsigurnije da dete spava u kolevci kraj kreveta u kome spavaju roditelji.Oni su takođe ukazali da samo u SAD za godinu dana oko 3.000 odojčadi pogodi "iznenadna smrt".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track