Pepeljuge na jedan dan

Princeze iz favela

Pepeljuge na jedan dan

Stil -
Policija brazilskog grada odlučila je da siromašnim 15-godišnjakinjama omogući dostojan odlazak na proslavu maturske večeri
1 / 4

RIO DE ŽENEIRO - Ružičasta limuzina, balske haljine i prelepe tijare umesto sumorne svakodnevice i straćara favele u Riju.Naime, policija brazilskog grada odlučila je da siromašnim 15-godišnjakinjama Mangeire omogući dostojan odlazak na proslavu maturske večeri. Siromašne devojke iz favela tako su dobile priliku da na dan postanu Pepeljuge iz bajke i kraljevski se provedu.

Limuzine i prateću opremu platila je lokalna policija kako bi i siromašne 15-godišnjakinje stigle na proslavu sa stilom baš kao i njihove vršnjakinje iz višeg staleža. Šesnaest devojaka iz straćara stiglo je u školu sambe, gde se održavalo slavlje, u svečanom izdanju, a pratnja su im bili policajci.

Policija je izgradila stanicu u toj faveli prošle godine u okviru mera koje Rio preduzima kao domaćin Svetskog prvenstva u fudbalu 2014. i Olimpijskih igara 2016. godine.

U straćarama Mangeire, jedne od tridesetak favela Rio de Žaneira, živi oko 53.000 ljudi. Favele Rija u kojima živi na stotine hiljada ljudi, imaju veoma loše snabdevanje strujom i vodom, a poseban problem predstavljaju područja koja kontrolišu narko-karteli.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track