Veruj smeđim očima

Ulivaju poverenje

Veruj smeđim očima

Stil -
Osobe sa smeđim očima ulivaju veće poverenje od onih sa plavim

PRAG - Osobe sa smeđim očima ulivaju veće poverenje od onih sa plavim, pokazali su rezultati jednog od čeških istraživanja.Grupa naučnika sa Karlovog univerziteta u Pragu došla je do tog zaključka tako što je sprovela istraživanje tokom koga je fotografisala 40 muškaraca i 40 žena starosti oko 20 godina, plavih ili braon očiju.

Ti snimci su prikazani grupi od 238 drugih dobrovoljaca oba pola od kojih je traženo da kažu koliko im se čine pouzdane fotografisane osobe.

Uočljiva prednost data je osobama sa braon očima, a uticaj je bio posebno izražen kod muških "modela".Potom je sproveden drugi eksperiment koji se sastojao u tome da su likovima na snimcima na računaru retuširane oči, tako da su osobama plavih očiju stavljene braon i obratno. Nova grupa posmatrača je zamoljena da izrazi svoje utiske.

Nova analiza, objavljena u listu PO (Plos One), pokazala je da je, iako braon oči stvaraju jači utisak vezan za poverenje kod muškaraca, to pre svega zbog oblika lica - šira usta i brada, jači nos, nešto veće oči i guste obrve koje su približene.

Radi se o poznatoj fizionomiji koja podstiče poverenje, jer se muškarac "jakih" crta lica smatra muževnim, pa se samim tim i na njega može "osloniti".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track