Prvi portret Kejt Midlton, kritičari osuli paljbu

Kontroverze

Prvi portret Kejt Midlton, kritičari osuli paljbu

Stil -
Stvarno mi je žao, ali ovaj portret stvarno nije nikakav, rekao kritičar Dejli mejla Robin Sajmon...

LONDON - Vojvotkinja od Kembridža izgleda zadovoljna svojim prvim zvaničnim portretom, što je sreća za umetnika budući da se sa njom ne slažu svi kritičari. Portret koji je načinio slikar Pol Emsli prikazuje 31-ogodišnju Kejt Midlton naspram tamne pozadine, sa iskrivljenim osmehom na licu, dok joj eterična svetlost obasjava kosu i lice.

Nedugo pošto je slika danas otkrivena u Nacionalnoj galeriji portreta u Londonu, kritičari su osuli paljbu."Stvarno mi je žao, ali ovaj portret stvarno nije nikakav", rekao je kritičar lista Dejli mejl Robin Sajmon, koristeći u originalu izraz "truo" (rotten). Novinarka kulturne rubrike Gardijana Šarlot Higins rekla je da Kejtina usta deluju zategnuto, oči mrtve i da cela stvar ima nešto "grobljanski mračno". "Kejt Midlton je - šta god vi mislili o monarhiji i svoj šupljoj pompi koja je okružuje - lepa mlada žena sa zaraznim osmehom, kaskadom kestenjaste kose i zdravom svežinom", napisala je u poruci na sajtu novina.

"I kako je onda mogla da bude pretvorena u nešto neprijatno iz (filmske) franšize "Sumrak"?". Emsli je na otvaranju rekao novinarima da je bilo teško slikati Kejt, koja je pozirala za portret prošle godine, pre nego što je ostala u drugom stanju. "Sa osobom čiji je lik tako upečatljiv, umetniku je zaista teško da se od toga udalji i nađe nešto originalno", rekao je.

"Morate se osloniti na svoju tehniku i umetničke instikte da to učinite i ja se nadam da sam uspeo". Kraljevski portreti znaju da variraju između ozbiljnih i kontoverznih. Portreret Kraljice Elizabete II Lusijana Frojda (Lucian) iz 2001. je posebno ozloglašen primer, koji jedni smatraju veoma neprijatnim a drugi revolucionarnim. Pojedini umetnici ipak su pohvalili Emslijev rad. "Sviđa mi se, veoma", rekao je Ričard Stoun, koji je često slikao članove kraljevske porodice. "Sa zvaničnim portretima se često dešava da budu ukočeni i uštogljeni, ali ovaj ima neku divnu slobodu i toplinu". U svakom slučaju, izgleda da je Emsli pridobio svoju najvazniju publiku. Kejt, koja je došla sa svojim mužem princom Vilijemom, rekla je da je portret "jednostavno neverovatan". On se dopao i Vilijemu, koji je rekao da je "apsolutno divan".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track