Oštećena kosa može se spasti!

Da bude zdrava i sjajna

Oštećena kosa može se spasti!

Stil -
Šamponiranje kose podignute na vrhu glave uzrokuje pucanje vrhova dlake, a pegla i figaro se uz dobru zaštitu mogu koristiti jednom nedeljno

Neka pravila se moraju poštovati!Da biste ojačali i pustili kosu, pre svega treba da prestanete da pravite neke naizgled sitne greške u njenoj nezi, koje su je i dovele do toga da bude suva i oštećena. Donosimo vam nekoliko važnih saveta koje bi trebalo da primenite već od sledećeg pranja.1. Kosu ne treba prati više od tri puta nedeljno, ali ako baš morate, ona i dalje može ostati zdrava i sjajna. Za sve tipove kose najbitnije je da koristite dobre preparate, tj. one koji istovremeno obnavljaju kosu i sprečavaju njeno lomljenje.

2. Šampon nanosite samo na teme i nemojte pregrubo trljati ostatak kose. Ako to radite, pogotovo na vrhu glave, stvorićete mnogo zapetljanih čvorića. Budući da je kosa najkrhkija dok je mokra, taj čvor kose može prouzrokovati njeno pucanje i dalje listanje. Dakle, dobro operite teme i kožu glave, jer se tu najviše nakupljaju prljavština i masnoća, a po dužini je dovoljno samo dlake natopiti penom.3. Kosu ne češljajte dok je mokra. Upijte ostatak vode peškirom, ali bez trljanja. Prođite prstima kroz nju i lagano je raspetljajte nakon nanošenja regeneratora. Tek tada je možete češljati, ali pazite da imate dobru četku.

4. Četka ne mora biti skupa, a najbitnije je da ima oble vrhove i da nikako ne budu šiljati. Na gornjem delu šake isprobajte koliko je četka gruba ili nežna, tako ćete najbolje proceniti njen kvalitet. Uz dobru četku, lomljenje kose je minimalno i najmanje se oštećuje.5. Kosu isperite najhladnijom vodom koju možete da podnesete, to će izgladiti vlasi, pa će se pukotine slabije videti.6. Nakon što ste kosu oprali i raščešljali, osušite je peškirom. Ne skupljajte je u peškir i ne trljajte je jer će se zapetljati, već lagano obrišite prema vrhovima.7. Pre nego što počnete da je sušite, na krajeve kose nanesite malo ulja, kremu ili sprej za termalnu zaštitu. Tako ćete sprečiti pucanje.

8. Peglu za kosu, figaro i fen možete i dalje da koristite ako s njima ne preterujete. Ne peglajte kosu i ne uvijajte je figarom baš svaki put. Jednom nedeljno je u redu, ali sve više od toga će je sigurno oštetiti.9. Pošto ste naneli sredstvo za zaštitu kose, osušili je i počeli da peglate, pripazite kako to radite. Dobro pročitajte uputstva proizvođača o maksimalnoj temperaturi i vremenu peglanja. Nikada ne prelazite peglom dva puta po istom pramenu. Pegle s keramičkim pločicama najmanje oštećuju kosu.10. Izaberite fen za kosu jačine najmanje 2.000 W, koji toliko brzo suši da vlasi ne stižu da se pregreju i popucaju, i četku od sintetičkih vlakana. Uvek držite fen udaljen pet centimetara od vlasi da ih ne biste oštetili.

Boju nanesite samo na korenSkoro sve boje za kosu sadrže peroksid, koji uništava elastičnost dlake, zbog čega vrhovi pucaju. Nanesite boju samo na koren i potom je raščešljajte do vrhova, pa pustite da deluje nekoliko minuta. Da bi kosa duže izgledala sveže, koristite šampone namenjene obojenoj kosi jer će kosa izgledati sjajnije, biće zdravija, a boja će se duže zadržati.

Radije se isfenirajteIzbegavajte brazilsko ispravljanje kose keratinom zbog opasne količine formaldehida koji se tom prilikom koristi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track