Cenzura Čudesnih ili tesnac u repertoaru
Foto: Marina Lopicic

Sednica Narodnog pozorišta

Cenzura Čudesnih ili tesnac u repertoaru

Stil -
Program NP je morao da bude prekomponovan i ono što je trebalo da se pojavi u maju i junu, pojaviće se u oktobru, rekao je predsednik UO Radoslav Pavlović

BEOGRAD - Upravni odbor Narodnog pozorišta održaće sutra u deset sati sednicu na kojoj će između ostalog doneti odluku o sudbini komada "Čudesni" Siniše Kovačevića na sceni nacionalnog teatara.Odluka UO stišaće medijsku prašinu koja se polovinom januara podigla nakon prekida proba za novu predstavu uglednog dramaturga i pisca Kovačevića.

Kovačevićeva drama bila je u planu i programu Drame Narodnog pozorišta za ovu godinu. Probe komada "Čudesni" za koji Kovačević potpisuje i režiju počele su sredinom decembra prošle godine, a potom su, kako je medijima izjavio autor, bez obrazloženja prekinute.

Kovačević je rekao da on ne zna odgovor, ali da ima potpuno legitimno pravo da ga postavi i dobije odgovor o sudbini svog komada.

U izjavi neposredno posle prekida proba svog komada Kovačević je rekao da je to cenzura. "Nazovite to kako hoćete - da li je to politička cenzura, da li je to zbog bahatosti, zavisti... to je cenzura. Ili ste loš pisac ili je cenzura u pitanju, a postavlja se pitanje ako je komad loš, zašto je uvršten na repertoar", kazao je tada Kovačević.

Probe komada čija se priča odvija u jednom manastiru na Kavkazu koji je, prema rečima autora, metafora čovečanstva, počele su sredinom decembra 2012. a premijera je bila planirana za mart.

V.d. upravnika Narodnog pozorišta Dejan Savić izjavio je danas da ne razume zašto su mediji podigli toliku prašinu oko Kovačevićevog komada i smatra da je to "na granici dobrog ukusa".

Savić je rekao da je sutra sednica UO, da ima mnogo posla oko učešća Narodnog pozorišta povodom proslave 17 vekova Milanskog edikta, ali i da je tema Kovačevićeva predstava "Čudesni"."UO će sutra imati sednicu, a odluke će biti dostupne javnosti", kazao je Savić.

Predsednik UO Narodnog pozorišta Radoslav Pavlović rekao je da je Narodno pozorište glavna institucija koja će nositi program obeležavanja 17 vekova Milanskog edikta, kao državnog projekta i da su zbog toga ostali programi pozorišta "prekomponovani".

Pavlović je rekao da je odbor za obeležavanje jubileja usvojio program kojim je dogovoreno da 4. marta u produkciji niškog i beogradskog Narodnog pozorišta premijerno bude izvedena predstava "Konstantin: znamenje anđela", po tekstu Dejana Stojiljkovića, da će veoma složena opera "Aida" biti izvedena 18. maja u Viminacijumu.

"To su sve stvari koje treba da iznese Narodno pozorište. Program je zbog toga morao da bude prekomponovan i ono što je trebalo da se pojavi u maju i junu, pojaviće se u oktobru," rekao je Pavlović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track