Veliki sanjari češće se bude noću

Istraživanje

Veliki sanjari češće se bude noću

Stil -
Veliki sanjari imaju u proseku ukupno 15 minuta buđenja tokom noći, dok kod malih sanjara ono iznosi pet minuta

PARIZ - Prisećanje svojih snova je verovatno vezano za faze "mikro-buđenja" tokom noći ukazali su autori jednog od francuskih istraživanja.

Grupa francuskih naučnika je sprovela test koji je omogućio analizu moždane aktivnosti malih i velikih sanjara, preneli su francuski mediji. Uz pomoć elektroda, naučnici iz francuskog Nacionalnog instituta za zdravlje i medicinska istraživanja (INSERM) pratili su moždanu aktivnost dve grupe od po 18 dobrovoljaca.

Sa jedne strane su se nalazili oni koji se veoma često sećaju svojih snova, a sa druge oni koji nikada nisu imali takvo sećanje. Učesnici su bili izloženi i različitim zvucima tokom sna.

Rezultati tog ispitivanja su pokazali da se veliki sanjari više bude noću, jer su verovatno osetljiviji na zvuke iz okruženja. Tako bi trebalo da veliki sanjari imaju u proseku ukupno 15 minuta buđenja tokom noći, dok kod malih sanjara ono iznosi pet minuta. Mozak velikih sanjara je dakle reaktivniji na okruženje nego malih sanjara, zaključili su istraživači.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track