Kad se mama i tata više ne vole

Olakšajte detetu period razvoda

Kad se mama i tata više ne vole

Stil -
Objasnite mališanu šta se dešava i pomozite mu da se oslobodi strahova zbog razdvajanja roditelja

Zaboravite sujetu, mislite na dete.Broj razvedenih brakova iz godine u godinu sve je veći, kako u svetu tako i kod nas. Razvod je proces u kojem se zajednica dvoje ljudi deli, a najteži su razvodi onih parova koji imaju potomstvo, jer su deca nedeljiva svojina.Bez obzira na to što je brak propao, dete ne sme da izgubi porodicu jer je ona najvažniji oslonac u životu. Od roditeljske ljubavi i pažnje zavisi da li će dete kasnije u životu imati samopouzdanja, kakav će uspeh postizati u školi, sportu, da li će biti sposobno da voli, osnuje svoju porodicu... Zato, pomozite svom detetu posle razvoda!Objasnite mu razlogeNajbitnije je da, kad se roditelji raziđu, dete ne pomisli da je ono krivo i da ga jedan roditelj, najčešće onaj koji je otišao, više ne voli. Zato je potrebno biti iskren i detetu objasniti da su se mama i tata dogovorili da više ne žive zajedno, a da je razlog neslaganje oko bitnih pitanja, kao i da će svima biti bolje kada se jedan roditelj odseli. Razgovor s detetom treba da vode oba roditelja, mirnim tonom i bez izliva emocija kao što je plakanje, jer će to njega trajno rastužiti. O rasporedu viđanja s roditeljem koji na neki način odlazi iz njegovog života civilizovano se dogovorite i prilagodite ga detetovim obavezama.Ostanite u dobrim odnosimaDetetu je potrebno da oseti da vodite brigu o njemu. Stavite mu do znanja da se emotivna situacija između roditelja promenila, ali da se ništa između vas i njega nikada neće promeniti i da ćete ga uvek voleti istom jačinom, ma šta se desilo.Savetuje se da, ukoliko je moguće, roditelji nastave da neke stvari u vezi s detetom rade zajedno - zajednički ručak kad je neki praznik, da oboje idu na roditeljske sastanke ili da bar jednom mesečno zajedno s mališanom odu odu park. Međutim, ne treba stvarati lažnu sliku. Dete mora da zna da su to samo povremeni „sastanci“, a ne nada da će jednog dana možda uvek biti tako.Ne pričajte loše o bivšem partneruPred detetom nikad ne treba ružno govoriti o drugom roditelju čak i ako je njegova krivica očigledna. Deca se poistovećuju s roditeljima, pa kad posumnjaju u njih, počeće da menjaju i sliku o sopstvenoj vrednosti, stvoriće komplekse, što može trajno uticati na psihički razvoj deteta.Ukoliko jedan od roditelja ima novog partnera, potrebno je postepeno upoznavati dete s njim. U početku bi tu osobu trebalo predstavljati kao prijatelja, a dete će samo vremenom prihvatiti i shvatiti o čemu se zapravo radi. Međutim, ono uvek mora da se oseća voljenije i bitnije od maminog „prijatelja“ ili tatine „drugarice“.

Ne svađajte se zbog deceBol koji deca osećaju posle razvoda je veliki i ona se teško prilagođavaju na odvojenost od roditelja, a njihov razvod najteže podnose deca predškolskog uzrasta i adolescenti. Par koji se zakonski razveo treba da ima na umu da je večito povezan sa osobom sa kojom ima dete. Psiholozi savetuju da mališan mora da ima jedan dom, ali to nikako ne znači da ono ne treba da odlazi kod drugog roditelja. Sud najčešće odlučuje da roditelj koji je otišao ima pravo da viđa dete dva puta nedeljno, kao i da dva vikenda u mesecu može da odvede dete u svoj stan na noćenje.

Ako ne možete sami, potražite pomoćAko primetite da vaše dete pati i da ne možete sami da se izborite s tim, ili da nemate podršku bivšeg bračnog partnera, obavezno se posavetujte sa stručnim licem.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track