Testiranja su izvedena 9. januara iznad teritorije Kine. Prema rečima tog izvora, hipersonična letelica lansirana je sa rakete i kretala se veoma velikom brzinom – oko 10 Maha.

Kina je uspešno obavila prva letačka ispitivanja hipersonične letelice koja je u stanju da doprema bojeve glave zaobilazeći sisteme PRO, saopštio je anonimni izvor američkog desničarsko-konzervativnog izdanja The Washington Free Beacon.

U Pentagonu nisu otkrili detalje testiranja, ali su potvrdili da su ona izvedena. Testiranja su izvedena 9. januara iznad teritorije Kine. Prema rečima tog izvora, hipersonična letelica lansirana je sa rakete i kretala se veoma velikom brzinom – oko 10 Maha.

U hipersonične spadaju letovi brzine od pet i više Maha. Letelice koje mogu da lete takvim brzinama obično se izvode u gornje slojeve atmosfere pomoću raketnih nosača. U SAD postoji nekoliko projekata hipersoničnih letelica. Na primer, sektor Skunk Works kompanije Lockheed Martin bavi se konstruisanjem hipersonične izviđačke bespilotne letelice koja može da postigne brzinu od 6 Maha. Ranije je ta kompanija razvila izviđače velikih brzina A-12 i SR-71 Blackbird, koji mogu da razviju brzinu od 2-3 Maha.

Na razvoju drugog projekta hipersonične letelice Falcon HTV radila je DARPA. Falcon je prilikom testiranja navodno pokazao sposobnost da može da leti brzinom od 20 Maha. Tokom 2011. izvedena su prva i do sada poslednja testiranja koja su se neuspešno završila zbog gubljenja veze sa bespilotnom letelicom. O razvoju hipersoničnih letelica u Rusiji potpredsednik vlade Dmitrij Rogozin rekao je u avgustu 2013. sledeće:

„I Amerikanci i mi radimo na tim istraživanjima – to nije tajna, sve ostalo je tajna. Mogu da kažem da mi u tim tehnologijama idemo rame uz rame sa Amerikancima”. U redovnom godišnjem izveštaju američkog Ratnog vazduhoplovstva i Centra za kosmičko izviđanje tvrdi se da Rusija radi na razvoju hipersonične letelice nove klase koja će omogućiti ruskim strateškim raketama da prolaze kroz sisteme PRO.

http://www.youtube.com/watch?v=-r5I6JdZo6k