Napravili robota koji se ponaša kao čovek!

Napredak u razvoju inteligentnih mašina

Napravili robota koji se ponaša kao čovek!

Tech -
Robotespijan može da ostvari kontakt očima, ali i da priča viceve na 30 jezika

LONDON - Robotespijan, inteligentna mašina koju su napravili britanski inženjeri, prvi je robot koji se ponaša kao čovek.Ova mašina sposobna je da ostvari kontakt očima s ljudima, da pogađa koliko imaju godina, ali i da peva „Pevajmo na kiši“. Osim toga, može da priča viceve, i to na čak 30 jezika.

Tvorac sa svojim robotom... Džekson sa Robotespijanom
Tvorac sa svojim robotom... Džekson sa Robotespijanom

Za dosadne poslove- Ideja je bila da roboti postanu prezenteri različite robe. Misija je bila da napravimo mašinu koja će stajati na jednom mestu celog dana, svakog dana, i govoriti ljudima da kupe neki proizvod, istovremeno ih zabavljajući - kaže Vil Džekson, osnivač kompanije „Endžinijerd arts“.On kaže da je to najdosadniji posao na svetu.- Veoma je dosadno celog dana biti na istom mestu i ponavljati istu priču. To je posao stvoren za automatizaciju - kaže on.Upravo zato su on i njegove kolege napravile Robotespijana.Ipak, robot nije tu samo da ponavlja iste rečenice, već i da komunicira sa ljudima. On je u stanju da pogodi raspoloženje ljudi, njihove godine (mada voli da im laska, pa uvek kaže manje), ili pak da deli poljupce.- Ovo je prvi robot u ljudskoj veličini koji je komercijalno dostupan. To je mašina s osobinama ljudi. Da bi dobro obavljao svoj posao, nužno je da se ponaša kao čovek - objašnjava Džekson.Počela prodajaRobotespijana je moguće kontrolisati vrlo jednostavno pomoću tableta. Oko 20 mašina prodato je ove godine različitim muzejima, univerzitetima ili kompanijama. Cena jednog kreće se od 50.000 do 55.000 funti.Sledeći stadijum razvoja je Bajran, robot visok 170 centimetara sposoban da hoda, skače i cupka. Prototip će biti završen do kraja godine.

PacifistaNEĆE MAŠINE DA PRODAJE VOJSCIVil Džekson kaže da mu je dečački san da pravi robote, ali ima samo jedno pravilo - nikad nijednu od svojih mašina neće prodati vojsci.- Etički sam protiv mehanizacije smrti i neću da imam veze s nečim sličnim. Ne želim da pomognem nekom da lakše ubija s daljine - rekao je Džekson.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track