KAŽNJAVA I NAGRAĐUJE: Narukvica koja će promeniti vaše loše navike!
Foto: Printskrin

Od sledeće godine na tržištu

KAŽNJAVA I NAGRAĐUJE: Narukvica koja će promeniti vaše loše navike!

Tech -
Narukvica radi na principu u nju ugrađenog Bluetooth radija koji se povezuje s aplikacijom za pametne telefone koja, npr. zna da li je korisnik stigao na vreme na posao

Američka start-up kompanija razvila je narukvicu koja nosiocu elektrošokovima pomaže da se oslobodi loših navika i postane "osoba kakva je oduvek želeo biti".

Narukvica radi na principu u nju ugrađenog Bluetooth radija koji se povezuje s aplikacijom za pametne telefone koja, npr. zna da li je korisnik stigao na vreme na posao. Razvila ju je kompanija iz Bostona i nazvala "Pavlok", po ruskom psihologu Ivanu Pavlovu, pioniru biheviorizma koji je na istraživanjima s psima ustvrdio proces formiranja kondicioniranog ponašanja - Pavlovljevog refleksa.

Korisnik jednostavno treba odabrati lošu naviku koje želi da se reši, kao i vrstu kazne koju za nju od svoje narukvice očekuje, a koja se može rangirati od obične lagane vibracije ili zvučnog upozorenja do novčane kazne ili blagog strujnog udara jačine do 300 volta.

Narukvica čak može da spreči nosioca u korišćenju mobilnog telefona. S druge strane, ukoliko nosioc ustane dovoljno rano kako je i planirao, ne zaboravi da vežba ili uspe da završi esej, čeka ga finansijska nagrada, a narukvica može čak i da pošalje poruku prijatelju o postignutom uspehu.

Pavlok se reklamira kao spravica koja može da pomogne u promeni ponašanje svojih korisnika, omogućava im da iskoriste svoje skrivene potencijale, obećavajući bezbolnu transformaciju u osobu kakvu ste oduvek želeli biti. Na tržištu bi se trebala naći u aprilu 2015.

(nezavisne.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track