MRAVI SU NAM PRIJATELJI: Da ih nema, podavili bismo se u đubretu
Foto: Reuters

Počiste tone našeg prehrambenog smeća

MRAVI SU NAM PRIJATELJI: Da ih nema, podavili bismo se u đubretu

Tech -
Insekti i razni drugi zglavkari imaju važnu ulogu higijeničara i sanitaraca koji sa ulica i iz parkova počiste tone ostataka hrane. Čuvaju nas od pacova

NJUJORK - Ove male izelice prožderu više od 950 kilograma brze hrane ili 60.000 hot dogova godišnje.Reč je o insektima i raznim drugim zglavkarima koji imaju važnu ulogu "higijeničara" u Njujorku, sa čijih ulica i parkova počiste tone prehrambenog smeća koje proizvode ljudi.

"Procenjujemo da samo na prostoru između Brodveja i Zapadne ulice (West Street) insekti pojedu godišnje više od 950 kilograma otpadaka iz restorana brze hrane, što je otprilike 60.000 hot dogova", izjavila je Elsa Jangsted, istraživačica sa Univerziteta Severne Karoline i vođa studije objavljene u američkom časopisu Global Change Biology.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Ovo istraživanje otkriva važnost usluge koju nam pružaju insekti - posebno mravi, ali i stonoge, moljci i paukovi, time što uništavaju naše smeće", istakla je ona.Naučnici su tokom istraživanja konstatovali da su najveći proždrljivci ulični insekti: u stanju su da pojedu dva do tri puta više prehrambenog smeća od svojih rođaka koji žive po parkovima."Ovo se može objasniti činjenicom da su jedna od najbrojnijih vrsta insekata na ulicama Njujorka mravi, koji su posebno efikasni u tamanjenju otpadaka hrane", objasnila je Jangsted.

S obzirom da su u ovom "sanitarnom" poslu konkurencija pacovima, "mravi doprinose ne samo čistoći gradova, već pomažu u obuzdavanju populacije glodara i drugih štetočina", zaključila je ona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja