PAŽNJA - OVO JE PRAVA HRANA: Ovaj 3D štampač pravi jestive obroke!
Foto: Natural Machines

Večera sa printera

PAŽNJA - OVO JE PRAVA HRANA: Ovaj 3D štampač pravi jestive obroke!

Tech -
Ovaj aparat koristi sveže sastojke i od njih priprema obroke. Moći ćete telefonom da naredite ovom uređaju šta vam skuva kad dođete kući. Ovo je prava hrana, sa pravim, svežim sastojcima...
1 / 9 Foto: Natural Machines

3D štampanje je veoma popularno u svetu. Možete odštampati skoro svaki manji predmet, a poznato je da postoji i nekoliko odštampanih betonskih kuća. Od druge polovine 2015. godine, moći ćete da štampate i obroke.Španska kompanija Nečural mašins tvrdi da je to jedina mašina do sad koja može da štampa razne vrste jela, od slanih obroka do raznih kolača i torti. “U suštini, ovo je mala fabrika za proizvodnju hrane, umanjena na veličinu kućne rerne.”, izjavila je Linet Kuksma, suvlasnica ove firme. Naglasila je da će prva količina aparata biti usmerena na profesionalno tržište, a posle toga biće dostupna za sve zainteresovane. Cena “Foodini” štampača biće oko 1.000 dolara.

Štampač “Foodini” nije mnogo različit od standardnih 3D štampača, ali za razliku od plastike ili nekih drugih veštačkih materijala, ovaj aparat koristi svežu hranu i od nje priprema obroke. Sastojci se čuvaju u kapsulama od nerđajućeg čelika, i odatle ih aparat istiskuje po modelu koji mu je zadat da bi napravio obrok koji ste zamislili.

Način rada ovog aparata je dosta kompleksniji od njegovih prethodnika, pogotovo zato što za hranu mora da postoji nekoliko načina obrade, i mogućnost da se određeni sastojci pripremaju na različitim temperaturama. Tu je i problem zemljine teže zato što plastika i slični materijali zadržavaju svoj oblik pri hlađenju za razliku od svežih i jestivih sastojaka.

Mnogi sastojci dodavaće se sveži, tako da aparat može da ih preradi, a neki čiji je rok trajanja duži, dolaziće u kapsulama koje će nakon korišćenja biti upotrebljive u narednih 5 dana. Proces štampanja je spor, ali ipak brži u odnosu na klasične 3D štampače. Proces izrade je izuzetno precizan tako da sa lakoćom možete naneti glazuru ili razne šare na vaše poslastice.

Planira se sinhronizacija sa pametnim uređajima, tako da ćete moći sa vašeg telefona da zadate komandu i dođete kući na već spremljen obrok. Nekoliko obroka je već napravljeno ovim aparatom i do sada se svima svideo rezultat. “Ovo je prava hrana, sa pravim, svežim sastojcima, ali je pripremljena najnovijom tehnologijom.”. “Foodini” će biti dostupan do sredine 2015. godine.(N. Đorđević)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track