Gde ima dima, ima i vatre - to znamo svi. Ali znate li zbog čega se on stvara?

Ovaj članak je preuzet sa sajta National Geographic.

Recimo da ste zapalili vatru i da je došla do momenta kada možete da vidite samo usijani žar. Vatra i dalje proizvodi toplotu, ali nema više dima. Možda ste vatru stvorili paljenjem uglja. Ukoliko sada ubacite parče drveta ili čak komade papira u vatru, ono što ćete primetiti je da novo gorivo proizvodi dosta dima. Potom će iznenada da bukne u plamen i dim će nestati.

Ukoliko imate kamin, peć na drva ili ste često kampujete, ova scena vam je veoma poznata. To nam mnogo govori o dimu i tome šta se dešava. Kada ubacite sveže parče drveta u vrelu vatru dim koji vidite potiče od isparljivih ugljovodonika koji isparavaju iz drveta.

Oni počinju da isparavaju na 149 stepeni Celzijusa, a ukoliko temperatura bude dovoljno visoka oni će buknuti u plamen. Jednom kada počnu da gore, nema dima jer su se ugljovodonici pretvorili u ugljen-dioksid i vodu (koji se ne vide).To objašnjava zašto nema dima kada zapalimo ugalj ili kada se vatra svede na žar. Ugalj je stvoren zagrevanjem drveta na visokim temperaturama bez prisustva kiseonika. Uzme se drvo, ubaci se u zapečaćenu kutiju od čelika i zagreva se do oko 538 stepeni Celzijusa. Proces uklanja sva isparljiva organska jedinjenja i ostavlja za sobom ugljenik i minerale (pepeo). Kada palite ugalj, ono što gori je čist ugljenik. On se kombinuje sa kiseonikom i proizvodi ugljen-dioksid, a ono što ostaje na kraju je pepeo - minerali.

SA SAJTA NATIONAL GEOGRAPHIC PREPORUČUJEMO VAM JOŠ:

Pet lokacija koje su misterioznije od Bermudskog trougla

Deset mesta neverovatne prirodne lepote

Koja je razlika između asteroida i komete?

Zašto je mleko belo?

5 fenomena iz oblasti fizike